Klaus: Euro nepředstavuje žádný velký úspěch

Londýn - Prezident Václav Klaus poskytl analýzu deníku Financial Times. Ve článku píše o desátém výročí zavedení společné měny euro. Podle Klause není euro žádným velkým úspěchem a v blízké době ho čeká vážná krize, která ho důkladně prověří. Prezident se zmínil i o fungování Evropské centrální banky, která podle něj zvolila osvědčené metody práce a funguje relativně dobře.

Odpověď je podle Klause nejistá s ohledem na pomalý ekonomický růst, velké rozdíly rozvoje mezi jednotlivými zeměmi a značně rozdílnou inflaci, i když jednotná měna by měla mít tuto míru jen jednu. 

Vedle eura vidí Klaus jako důvod nedostatečného hospodářského růstu také ekonomickou politiku zemí EU a jejich neochotu zavést nezbytnou
liberalizaci a protržní reformy, po nichž se sice volá, ale tyto výzvy nejsou brány vážně. Ignorují také skutečnost, že mnoho problémů eurozóny způsobilo zavedení společné měny do rozdílných skupin zemí, z nichž každá potřebuje jiné úroky a směnné kurzy. 

"Jestliže se Evropa neprobudí, čekají ji zlé časy. A společná měnová
politika jí nepomůže,„ varuje Klaus. “Euro v praxi prokázalo, že nutit
ekonomicky různorodou Evropu do homogenního celku prostřednictvím
politického rozhodnutí je politickým inženýrstvím par excelence a má daleko k tomu, aby bylo prospěšné pro všechny země," uzavírá Klaus.