Velká fúze pivařů: InBev nabízí za Anheuser Bush téměř 50 miliard dolarů

Londýn - Belgický pivovarnický gigant InBev se údajně chystá nabídnout za amerického rivala Anheuser Busch 46 miliard dolarů (731 miliard Kč). Uvedl to dnes internetový server listu Financial Times s odvoláním na informované zdroje. Vedení obou společností odmítalo únik informací komentovat.

Internetový server FT citoval zdroje s tím, že InBev uvažuje o nabídce 65 dolarů na akcii americké skupiny. Anheuser Bush už má prý dopis s nabídkou na stole. Akcie Anheuser Busch poté vzrostly o 4,9 procenta na 55,20 dolaru, zatímco InBev oslabil o 3,1 procenta na 48,77 eura. Pro odborníky by fúze představovala konečnou konsolidaci trhu s jedním hegemonem. InBev by se tak stal pátým největším potravinářským koncernem světa.

InBev vznikl v roce 2004 spojením belgického pivovaru Interbrew a brazilské nápojové společnosti AmBev. Na českém trhu s pivem má InBev se značkami Staropramen, Ostravar a Braník asi 15procentní podíl. Anheuser-Busch je největší americký producent piva, který vede po celém světě řadu právních sporů s českobudějovickým Budvarem o značky Budweiser a Bud.

Vydáno pod