V Česku klesá počet chmelnic

Ústí nad Labem - Počet chmelnic v České republice neustále klesá. Letos budou pěstitelé sklízet chmel na ploše dvakrát menší než před patnácti lety. Jejich obnova je nákladná a pomalá. Svět a konkurence mezitím kráčí dál.

Výměra českých chmelnic už poklesla pod hranici, kterou pěstitelé označují za kritickou. „Kritické je to z toho pohledu, že musíte pivovarům nabídnout určité množství chmele, aby si mohly vybrat,“ tvrdí obchodník s chmelem Josef Ondráček. „Už v minulém a předminulém roce jsme nebyli schopni tu poptávku uspokojit,“ dokresluje momentální situaci Zdeněk Rosa ze žateckého Svazu pěstitelů chmele. 

Pokud začnou pivovary kupovat chmel jinde, bude podle pěstitelů zle. „Vstoupí tam konkurence a jiní pěstitelé, například z Německa nebo z Ameriky,“ obává se Bohumil Pázler, předseda Svazu pěstitelů chmele, Žatec. „Ty trhy se pro nás zavírají hlavně do budoucnosti,“ uzavírá Zdeněk Rosa. 

Chmelaři vědí, jak na to. Jenže obnova jednoho hektaru chmelnice stojí přes půl milionu korun. Na to peníze utržené za chmel nestačí. Zisky pěstitelů tlačí dolů zvyšující se náklady a silná koruna. „Ŕekl bych, že část pivovarů je už ochotna s námi o tom jednat,“ konstatuje s jistým optimismem Josef Ondráček. 

Zemědělci tvrdí, že nepomohou jen vyšší výkupní ceny. Jsou přesvědčeni, že v kritické chvíli musí zasáhnout stát. „My v současné době dáváme maximum toho, co jev rámci evropských fondů možné. Navíc jsme rozjeli národní dotační program, který zemědělci mohou použít na nákup sazenic,“ informoval ministr zemědělství Petr Gandalovič.

V loňském roce se povedlo obnovit dvě stě hektarů chmelnic Podle pěstitelů jich musí každý příští rok přibývat přinejmenším dvojnásobek. Jinak budeme na slávu českého chmele jen vzpomínat. Rok nula byl podle českých pěstitelů chmele už loni.