Britové bojují s drahou ropou tisknutím lokálních bankovek

Lewes - Nepůjčí vám banka? Zkuste to na radnici. Místo národní měny vám ale úředník předá obnos lokální měny.  Ve městě Lewes tak dostanete místo obvyklých britských liber šterlinků unikátní oběživo, leweskou libru. Takzvané Private Money jsou jedním z nástrojů boje proti drahé ropě, měly by ale i stmelovat místní komunitu a nepřipouštět erozi bohatství z kraje.

Jaká je motivace zavedení? Rostoucí cena ropy prodražuje dopravu a tak, čím více se bude kupovat v místě bydliště, tím méně benzínu nebo nafty se spotřebuje při cestě za vzdálenější alternativou. A to zajistí právě místní měna. Obyvatelé městečka si ještě živě pamatují ničivé záplavy z před osmi let, které dávají za vinu globálnímu oteplování způsobenému mimo jiné nadužívaností dopravy.

Úředníci z Leweské radnice neopomínají připomenout, že měna stmelí komunitu. „Jsme skupina lidí, které jde o to, aby se kupovaly místní produkty, podporovaly místní služby a třeba i vyráběla místní energie,“ zamýšlí se nad svým záměrem propagátorka projektu Adrienne Campbell. Pro místního zelináře Billa Collisona je to chvályhodný nápad, byť pro něj bude znamenat víc papírování. Ne všichni Lewesští ale nápad vítají, život je už tak prý dost chaotický, ne tak ještě počítat ve dvou měnách.

Anglické městečko z hrabství Sussex však není s obecními penězi pionýrem.  Inspirace přišla z nedalekého Totnes, kde místní měna funguje více než rok. Lewis má už ale zkušenost s vlastní variací libry z 19. století. Pokud letní zasedání městské rady požehná, od září budou místní nosit v peněženkách dva druhy měny.

I kdyby implementace nové měny kýžený efekt nepřinesla, minimálně rozpoutala debatu a vůbec zamyšlení obyčejných lidí nad tím, jak vlastně měna funguje, a co všechno se skrývá za obyčejným papírkem. Uvědomují si, že vlastně funguje tak, jak funguje jen proto, že ti, kteří s ní chtějí platit, jí věří a věří těm, kteří za ní stojí, ať už je to stát, banka nebo jiná instituce. Nebankovním bankovkám se v odborné literatuře říká Private Money, mnoho příkladů ale běžný život nenabízí. Její modifikaci znají v podobě univerzitních půjček ve Spojených státech nebo stravenek jako zaměstnaneckých benefitů po Evropě.

Jedním z důvodů zavedení, popsaným výše, jsou ceny ropy. Ty mají za následek i další na první pohled kuriózní opatření. Před nedávnem se americké univerzitní sportovní kluby dohodly na modifikaci svých mistrovských soutěží a s ohledem na rostoucí dopravní náklady snížily vzdálenostní rádius soupeřů, kteří spolu během akademického roku měří své sportovní síly.

Vydáno pod