Starostové protestují proti přidělování peněz obcím

Praha - Víc jak 800 starostů z celé České republiky podepsalo petici, ve které protestují proti systému přidělování peněz obcím. Vadí jim, že o dotacích rozhodují ti, co o skutečných potřebách v konkrétním místě nic nevědí.  Ministerstvo financí je ochotné o problému jednat.

V obci Davle u Prahy žije 1300 obyvatel. Chátrá zde veřejné osvětlení, rekonstrukci potřebují chodníky i silnice. Zdejší starosta a zároveň signatář petice Jiří Prokůpek (SNK) uvedl, že na to nedostanou dotace a sami nejsou schopni opravu zaplatit. Ekonom a organizátor petice Luděk Tesař dodává, že dotace obce dostanou na vědu, výzkum a vzdělávání, ale starosta nemůže napsat projekt na vzdělání svých 10,20 úředníků, aby peníze získal.

O tom, že peníze jsou, ale ne vždy na věci, které obce skutečně potřebují, svědčí i příklad z města Králíky v Pardubickém kraji. Za dotační peníze tam postavili Evropský dům. „My ho používáme jako infocentrum, spíš se obávám, kolik budeme muset do budoucna vynaložit na jeho údržbu,“ říká starostka Králíků Jana Ponocná. Daleko víc by ve městě uvítali peníze na opravu pečovatelského domu. Jenže dotační podmínky se mezitím rapidně změnily. A místo původních 50 procent by teď z dotací dostali necelých 10 procent nákladů. 

Víc než 800 starostů z celého Česka proto žádá, aby peníze dostávali přímo oni, protože na rozdíl od úředníků ví nejlépe, na co je použít. Tesař dodává, že systém financování je dnes stejný jako za dob ÚV KSČ, s tím, že dnes jezdí úředníci z Bruselu či kraje, ale problémy s penězi jsou pořád.

Ministerstvo slibuje změnu 

Starostové proto žádají změnu v zákoně o rozpočtovém určení daní. Ministerstvo financí jim slíbilo, že se peticí bude  vážně zabývat. Navíc připravuje úplně nový zákon ve spolupráci se všemi, kterých se to týká. „Chceme, aby kritéria byla lepší, takže je možné, že budou nově nastavena,“ řekl dnes mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Organizátoři petice ji chtějí předat 10. června vládě, poslancům a senátorům. Jsou přesvědčeni, že v té době bude podpisů už na 900.