Dovolená v Chorvatsku se letos prodraží, dětem i řidičům

Praha - Při cestě na dovolenou do Chorvatska letos české turisty mohou potkat problémy. Mnohem složitější administrativní postup se nyní vztahuje na děti, které do Chorvatska cestují bez doprovodu rodičů. Náklady na dovolenou se zvýší i díky zpoplatnění slovinských silnic.

Děti do osmnácti let, které necestují s rodiči, si nyní na cestu do Chorvatska musí připravit doklad obsahující osobní údaje nezletilého, jeho rodičů i doprovázející dospělé osoby, souhlas rodičů, důvod pobytu, notářsky ověřený podpis obou rodičů a soudní překlad do angličtiny nebo chorvatštiny. „Ten přitom stojí podle 450-1 000 Kč, při urgentním řízení se cena může vyšplhat i na dvojnásobek,“ uvedl Tomio Okamura, mluvčí asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Administrativní změny přišly nečekaně před začátkem turistické sezony. Cestovní kanceláře ani jejich klienti tak nemají dostatek času se na změny připravit. Podle údajů z minulých let se přitom změny mohou týkat až 100 tisíc lidí.

České kanceláře budou tedy tratit zejména díky zvýšeným administrativním nákladům. Renata Petříčková z CK Skalia uvedla: „Musíme klientům doporučit soudního překladatele, říct jim, kde ho najít, a informovat je o cenách.“

Situaci cestovním kancelářím komplikuje zejména absence jednotného dvojjazyčného formuláře, který by k vycestování stačilo vyplnit. „Před týdnem jsme o takový doklad písemně žádali chorvatskou ambasádu, dosud jsme neobdrželi žádnou odpověď,“ řekl Okamura.

Další komplikací pro české turisty je zavedení dálničních známek na slovinských dálnicích. Češi cestou do Chorvatska použijí pouze 15kilometrový úsek, nemohou jej ale objet, jelikož jsou stejným poplatkem zatíženy i rychlostní silnice. Navíc nejkratší časový úsek, na který lze známku pořídit, je půl roku. Taková známka přijde na 35 euro.

Češi v Chorvatsku v průměru utratí týdně kolem 6 000 Kč, náklady na dovolenou tak stoupnou řádově o desítky procent. Čeká se tedy odliv klientů do jiných zemí, především do Itálie. Ta je podle Okamury logickou volbou, a to vzhledem ke srovnatelné vzdálenosti, cenám i k preferencím českých turistů. Itálie byla dosud třetí nejoblíbenější českou turistickou destinací.

Vydáno pod