Ropa opět raketově roste, prodává se za 122 dolarů

Londýn/New York - Světové ceny ropy dnes navázaly na růstový trend z minulých dní a americká lehká ropa vystoupila až na nový rekord na úrovni 122 dolarů za barel. Hranici překonala po otevření newyorské burzy NYMEX americká ropa WTI. Trh podporuje v růstu slabý kurz dolaru a obavy z narušení dodávek v různých částech světa.

Důvody nynějšího růstu cen zůstávají stejné. Jde hlavně o vytrvalý pokles dolaru, v němž se cena ropy vyjadřuje, v posledních dnech se ale přidávají také obavy z narušení již tak dost křehké rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou.

Rizikem jsou nyní časté útoky povstalců na infrastrukturu v Nigérii, což k výraznému omezení těžby donutilo například britsko-nizozemskou společnost Royal Dutch Shell. Nigérie je důležitým členem kartelu OPEC a zároveň osmým největším producentem ropy na světě.

Analytici rovněž podotýkají, že ceny se vrátily k růstu i díky tomu, že americká ekonomika před sebou nutně nemusí mít tak špatné období, jak se na finančních trzích obecně očekává. Svědčí o tom například i data o vývoji ve zpracovatelském sektoru, který se po třech měsících vrátil k růstu.

Vysoké ceny ropy se promítají do cen pohonných hmot. Jejich zdražovaní už začínají pociťovat i čeští motoristé. Ceny benzinu a nafty na začátku letošního roku nejprve klesaly. Zhruba od poloviny února se začal projevovat růstový trend.

Vydáno pod