Česká spořitelna vydělala v 1. čtvrtletí přes 3 miliardy

Praha/Vídeň - Česká spořitelna, která je co do počtu klientů největší českou bankou, vydělala od ledna do března letošního roku 3,23 miliardy korun. Ve stejném období loni to přitom bylo 2,72 miliardy. Čistý konsolidovaný zisk banky tak meziročně vzrostl o 18,5 procenta. Vyplývá to z dnes zveřejněných hospodářských výsledků České spořitelny.

„Za hospodářským výsledkem prvního čtvrtletí stojí výrazný nárůst objemu poskytnutých úvěrů a přijatých vkladů,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva České spořitelny Gernot Mittendorfer.

Ještě lépe se dařilo většinovému vlastníkovi České spořitelny, rakouské skupině Erste Bank Sparkassen. Ta zvýšila v prvním čtvrtletí zisk o čtvrtinu na více než 766 milionu eur, tedy asi 19,3 miliardy korun. Nejvíce za to vděčí svým aktivitám v České republice a v Rumunsku.

S podobným úspěchem jako v případě České spořitelny a Erste Bank počítají ekonomové i u dalších dvou významných hráčů na českém bankovním trhu - ČSOB a Komerční banky. Hospodářský výsledek by mohl u obou vzrůst až o deset procent. Přesun krize finančního sektoru ze Spojených států do Česka se tedy zřejmě nechystá.