ČSSD má plán důchodové reformy, chce ho konzultovat s občany

Praha – Sociální demokraté představili svou vizi důchodové reformy. Staví se proti zvyšování věku odchodu do penze nad 65 let a chtějí více podporovat rodiny s dětmi. K tomu by měl sloužit fond budoucnosti, do kterého by šly například příjmy státu z dividend ČEZu nebo příjmy z privatizace státního majetku. ČSSD zároveň chce umožnit dřívější odchod do penze lidem pracujícím v náročných odvětvích. Na dřívější penzi by jim měli více přispívat zaměstnavatelé. Změny v důchodovém systému chce sociální demokracie financovat zejména zvyšováním daní z příjmů fyzických a právnických osob. Růst by mohla také sazba sociálního pojištění. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka krom toho zdůraznil, že jeho strana chce dát šanci lidem, aby se k reformám vyjádřili. Své návrhy, reakce a připomínky mohou posílat na speciální e-mail novyprogram@socdem.cz.

Sociální demokracie dnes zveřejnila hrubé obrysy svých představ o důchodové reformě. Ucelené koncepce důchodové, daňové, zdravotní a sociální reformy pak plánují představit na podzimní programové konferenci.

Bohuslav Sobotka

"Sociální demokracie jako velká politická strana má povinnost nabídnout vlastní představu. Naším cílem tedy není jenom kritizovat chybná, nepromyšlená, chaotická opatření současné Nečasovy vlády, ale rádi bychom také představili vlastní koncepce, vlastní vize, vlastní alternativy."

„Změny, které navrhujeme, směřují ke stabilizaci systému, směřují k tomu, abychom využili stávající potenciál, který je ve více než čtyřech milionech pojištěnců v rámci současných penzijních fondů, které je třeba vylepšit,“ prohlásil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Reforma by podle představ sociálních demokratů měla stát na čtyřech prvcích. Kromě stabilizace stávajícího důchodového systému a transformace současných soukromých penzijních fondů ji chtějí také propojit s dalšími součástmi sociálního systému, zejména s prorodinnou politikou. Posledním pilířem reformy pak má být diskuse o věku odchodu do důchodu.

Sociální demokraté zdůrazňují mimo jiné vznik fondu budoucnosti. Z něj by se přispívalo rodičům, kteří pečují o nezaopatřené děti. „To je vlastně prvek, který by umožňoval zvýhodnit rodiny, když pečují o děti, ne až v době, kdy odcházejí do důchodu,“ podotkl Škromach. Do fondu by šly například příjmy státu z privatizace nebo dividendy z ČEZu. Ty ale nyní stát využívá na jiné účely. Z dividend vyplácených ČEZem mu ročně plyne kolem dvaceti miliard korun, které slouží především na likvidaci ekologických škod.

Do důchodu nejdéle v 65, někteří i dříve

„Jednoznačně trváme na tom, že současná hranice, která už je stanovená na 65 let v roce 2036, je v tuto chvíli dostatečná,“ zdůraznil Sobotka s tím, že o případném dalším prodlužování věku odchodu do penze je třeba vést odbornou diskusi.

Krom toho si sociální demokraté umí představit, že někteří lidé by mohli odcházet do důchodu již v 60 letech. Mělo by jít zejména o zaměstnance v náročných profesích, například v hornictví nebo v hutnictví. Zabezpečit se na dřívější odchod do penze by jim měly pomoci povinné příspěvky zaměstnavatelů na penzijní připojištění. „Připojištění by jim mělo umožnit, aby mohli odejít až pět let před dosažením důchodového věku do předdůchodu nebo v zásadě by mohli brát určitou rentu, která by jim umožnila snadnější dočkání se normálního důchodu,“ vysvětlil Sobotka.

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) počítá se zvyšováním odchodu do penze až za hranici 70 let. Tento návrh zabalila do tzv. malé důchodové reformy. Veto Senátu, kde mají většinu sociální demokraté, právě dnes přehlasovali poslanci. Letošní čtyřicátníci by podle novely měli odcházet do penze v 66 letech, děti narozené v letošním roce až v 73. Vláda změny prosadila z ekonomických důvodů a v návaznosti na prodlužování očekávaného věku dožití.

Výběr dalších plánů ČSSD

  • financovat vdovské, vdovecké, sirotčí a invalidní důchody z jiných zdrojů veřejných rozpočtů než ze sociálního pojištění
  • státní příspěvek na penzijní připojištění dostanou pouze lidé, kteří čerpají naspořené peníze jako doživotní rentu
  • prémiovat dlouhodobé spoření do penzijních fondů
  • zavést sdílení vyměřovacích základů pro výpočet důchodů u manželů – ekvivalent společného zdanění manželů

Bez zvyšování daní to nepůjde

Sociální demokraté kritizují záměr vlády krýt náklady penzijní reformy zvýšením daně z přidané hodnoty. I oni ale přiznávají, že se úpravy penzijního systému bez zvyšování daní neobejdou. „My hovoříme v našem konceptu o daňovém mixu. Ten bude složen primárně ze tří možných zdrojů. Tím prvním zdrojem je daň z příjmu právnických osob, druhým zdrojem je daň z příjmů fyzických osob a tím třetím příjmem je zdanění hazardu,“ uvedl Sobotka. Zároveň připustil také růst příspěvku na sociální pojištění o půl procenta až procento.

O kolik by měly daně růst, zatím sociální demokraté nezveřejnili. Odborníci se nicméně domnívají, že půjde o nemalé sumy. „Je poměrně zřetelné, že půjde o desítky miliard ročně. Ty ostatní sazby, zejména právnické osoby a fyzické osoby, budou muset akceptovat podstatně vyšší míru zdanění,“ míní člen NERVu Miroslav Zámečník.

Vládní návrh důchodové reformy počítá s tím, že od roku 2013 si lidé budou moci dobrovolně převádět ze státního průběžného systému na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procenta ze sociálního pojištění. To nyní činí 28 procent hrubé mzdy. Budou si k nim ale muset přidat dvě procenta ze svého. Podle plánů vlády má vedle individuálních penzijních účtů zůstat zachován i princip klasického penzijního připojištění tak, jak ho známe nyní.

  • Bohuslav Sobotka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2657/265670.jpg
  • Důchodci autor: Peter Žákovič , zdroj: ISIFA/SME http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2370/236972.jpg
  • Peníze autor: Hynek Glos, zdroj: ISIFA/Lidové noviny http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2604/260339.jpg