Kam investovat? Zkuste zlato, diamanty nebo Afriku

Praha -  Významní čeští investoři, kteří se sešli na víkendovém summitu MoneyExpo, jsou přesvědčeni o tom, že Řecko zbankrotuje, což by nutně vyvolalo paniku na trzích a oslabení eura. Víc než kdy jindy se proto vyplatí investovat do cenných kovů. Velký potenciál nabízí také Afrika. To už pochopily přední světové firmy. České společnosti se černého kontinentu zatím bojí. Naopak sázet se podle některých nevyplatí na energetiku. Tady se dá počítat spíše s poklesem cen, což potěší spotřebitele.

Další recese by mohla být drastická. Státy si totiž vystřílely dost velkou část munice k řešení té minulé. Kdo chce investovat s minimálním rizikem, měl by proto peníze vložit do zlata, stříbra nebo diamantů. Menší investoři by se pak měli soustředit na akcie. Hlavně tady se ale vyplatí obezřetnost. „Já bych si peníze držel stranou možná do posledního týdne v říjnu, do listopadu. Potom bych nakoupil akcie a držel bych je tak šest osm měsíců, možná rok,“ poradil v rozhovoru pro ČT24 obchodník s komoditami Larry Williams. V blízké době totiž podle něj bude docházet k celosvětovému poklesu burz.

Klidný přístav nebudou kvůli hrozícímu bankrotu Řecka skýtat ani dříve jisté dluhopisy. „Lidé by se při svých investicích měli vyvarovat jakýchkoli spekulací. Dluhopisům bych se vyhnul obrovským obloukem,“ míní zakladatel a ředitel hedge fondu Vltava Fund SICAV Daniel Gladiš.

Drahé kovy zůstanou drahé

Jistotou bude i nadále zlato, i když ani jeho cena se podle odborníků nevyvaruje prudkých výkyvů. Dlouhodobě by ale mělo udržet růstový trend. „V nejbližších letech čekám ještě rostoucí trend, kde minimálně desítky procent jsou v horizontu dvou tří let reálné,“ míní soukromý investor Jan Dvořák.

Nákup diamantu by mohl být také jistým výdělkem. Jeho cena nepřetržitě roste už víc než sto let. Zvyšují se ale také náklady na jeho těžbu. To, co šlo pohodlně vytěžit, je už prodáno. K pokrytí všech pořizovacích nákladů je tak třeba běžný diamant držet minimálně pět let. „Pokud se budete bavit o kvalitním investičním nástroji, což jsou tří karátové kameny a vyšší, kde už máte investici od dvou milionů výše, tak tyto kameny vydělávají třináct čtrnáct procent ročně. Doba držení se vám zkrátí na tři roky,“ dodal generální ředitel D.I.C. Přemysl Synek.

Afrika - ráj pro dlouhodobé investory i horký kapitál

České společnosti se stále orientují na regiony kolem sebe. Většina jich obchoduje především v Evropské unii. Podle některých investorů tak opomíjí zajímavé příležitosti - třeba v rozvojové Africe. Její potenciál už dávno objevily zejména Čína a Spojené státy.

„Pokud budete uvažovat dlouhodobě a chcete být konzervativní, tak určitě Jihoafrická republika. Pokud jsem agresivnější, tak bych šel do Angoly nebo Nigerie,“ radí trader a investor Roman Dvořák. Pokud přemýšlíte nad tím, kam peníze vložit krátkodobě, pak jsou v Africe podle odborníků zajímavé investice do infrastruktury nebo těžby surovin - hlavně ropy. Zvláště v subsaharské části černého kontinentu teď její těžba roste kvůli nepokojům v arabském světě. Pro dlouhodobé investice je pak v Africe nejvhodnější zpracovatelský průmysl, zemědělství nebo zdravotnictví.

Umění má stále zelenou

Zajímavou příležitostí může být v současné době i investice do umění. Sběratelé jsou ale opatrnější a trh zpomaluje. V Česku v prvním čtvrtletí zájemci o obrazy a jiné umělecké předměty utratili o 25 milionů korun méně než loni. Celosvětově se ovšem trh s uměním pomalu vrací na úroveň z roku 2007.

A přípravy velkých aukcí jsou v plném proudu. Třeba aukční síně Christie's a Sotheby's pořádají na konci června dražby obrazů největších mistrů. Prodávat se bude například Warholův portrét Debbie Harryové z osmdesátých let nebo Michelangelova kresba mužské figury ze šestnáctého století. „Na letní aukci budou v Christie's na prodej obrazy od Moneta, Van Gogha a Cézanna, všechny v muzejní kvalitě,“ doporučil Jussi Pylkkaenen z aukční síň Christie's. Čeká se, že sběratelé za díla do svých sbírek na letních aukcích zaplatí přes půl miliardy liber.