Němečtí energetici chtějí kvůli jádru žalovat vládu

Frankfurt - Nedávné rozhodnutí německé vlády o postupném uzavření jaderných elektráren v zemi zřejmě nezůstane bez odezvy. Tamní elektrárenské společnosti totiž zvažují, že kvůli němu na vládu podají žalobu k ústavnímu soudu. Navíc budou požadovat miliardy eur na odškodném, uvedla dnes internetová verze německého týdeníku Der Spiegel.

Právní posudek, jehož vypracování zadal koncern E.ON, došel k závěru, že plán německé vlády ukončit výrobu elektřiny z jádra do roku 2022 je neústavní, uvedl Spiegel. Právnická firma Gleiss Lutz ve svém materiálu uvádí, že vládní strategie odchodu od jádra porušuje základní vlastnická práva zakotvená v německé ústavě.

E.ON už dříve uvedl, že kvůli novému harmonogramu uzavírání jaderných provozů utrpí větší finanční škody, než očekával podle předešlého scénáře. E.ON také naznačil, že bude žádat o odškodnění a ochotu jít do právní bitvy s vládou vyjádřila i další velká skupina RWE.

Rozhovor s Hansem-Josefem Fellem (zdroj: ČT24)

Německo vyřadilo v březnu na tři měsíce z provozu sedm reaktorů postavených  před rokem 1980 v reakci na havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima. Později německá vládní koalice rozhodla, že tyto elektrárny spolu s poruchovým reaktorem v Krümmelu již nebudou znovu uvedeny do provozu a zbývající jaderná zařízení v zemi budou odstavena nejpozději do roku 2022.