Každý dává korupčníkům tisícovku měsíčně

Praha – Podle Karla Janečka, matematika, mecenáše a jednoho ze zakladatelů protikorupčního fondu, je situace v České republice z hlediska korupce tragická a devastující. Jako správný matematik hned vypočítává: „Když to přepočteme na osobu, tak to vychází, že každý člověk včetně dětí platí tisíc korun měsíčně korupčníkům do kapsy: tříčlenná rodina tři tisíce, pětičlenná pět tisíc a tak dále. To jsou konkrétní peníze, není to nic abstraktního. A jak se to projevuje v našem životě? Například tak, že musíme platit vyšší daně, máme rozbité silnice a tak dále. Takže skutečně to ničí náš život.“

V Nadačním fondu pro boj proti korupci se už shromáždilo jedenáct žádostí o grant na rozkrývání korupčního chování ve veřejné správě. Dva projekty už byly schválené a další jsou v procesu rozhodování. „Chceme podporovat jen boj proti korupci významného ekonomického dopadu, nemůžeme řešit to, že si starosta nechal natřít plot za obecní peníze,“ vysvětluje Janeček. „Ale doufáme, že z projektů, na které se zaměříme, budou zásadní výsledky,“ dodal.

Amerika by měla být vzorem

Ekonomika + (zdroj: ČT24)

Fond pro boj proti korupci vznikl v březnu letošního roku a u jeho zrodu stáli kromě Janečka také další známé osobnosti - Stanislav Bernard a Jan Kraus. Cílem této iniciativy je jednak odměňovat ty, kdo na nějaké korupční jednání upozorní, jednak poskytovat granty na investigativní činnost. Peníze klidně můžou sloužit i na nákup odposlouchávací techniky na zaznamenávání podezřelých rozhovorů.

Odměnu z fondu už získal Libor Michálek, někdejší ředitel Státního fondu životního prostředí, který v prosinci 2010 upozornil na údajné korupční jednání tehdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila.

Ve fondu zatím není tolik peněz, aby to mohlo například dlouhodobě kompenzovat ztrátu zaměstnání člověku, který promluví o korupci a je za to ze strany svého zaměstnavatele potrestán vyhazovem. Ale jak říká Karel Janeček, iniciátoři fondu se snaží alespoň nějak motivovat ty odvážné a dát jim šanci, „že je korupčníci nenašlapou“.

Karel Janeček se sám na vlastní kůži s korupcí nesetkal. Jako zakladatel a majoritní vlastník firmy RSJ, která se zabývá algoritmickým obchodováním na mezinárodních derivátových burzách, je na českých úřadech a úřednících naprosto nezávislý. Právě to mu umožnilo, aby se pustil do boje proti korupci. „Vím, že hodně korupčníků štvu, ale naštěstí oni s tím nemůžou nic udělat,“ říká k tomu.

Peníze vydělává počítač

Než Karel Janeček začal hovořit o „své“ protikorupční nadaci, skoro nikdo ho v Česku neznal. Přitom patří k nejúspěšnějším podnikatelům v České republice. A co víc, firma RSJ, kterou založil a kde je předsedou představenstva a ředitelem, je dokonce jednou z největších na světě v oboru algoritmického obchodování. Loňský obrat firmy, kterou založil s několika kolegy v roce 1995, činil 4,1 biliardy (milionu miliard) korun.