Nečas: Boj s korupcí je otázkou důslednosti

Praha – Podle premiéra Petra Nečase je boj s korupcí otázkou důslednosti, soustavnosti a přesně daného seznamu konkrétních opatření. Premiér se takto vyjádřil na desátém Fóru Zlaté koruny s názvem Korupce jako ekonomický fenomén. Menší prostor pro korupci znamená vyšší konkurenceschopnost české ekonomiky, dodal. Zároveň zdůraznil, že koalice připravuje změnu institutu listinných akciích na majitele tak, aby česká legislativa v této věci byla minimálně srovnatelná s Německem a Rakouskem.

Premiér uvedl, že „boj s korupčním prostředím není otázkou siláckých slov, ale je to otázka důslednosti, soustavnosti a přesně daného seznamu konkrétních opatření v oblasti legislativy i exekutivy“. Vedle morálního aspektu, která boj s korupcí má, je také zužování prostoru pro korupci významnou ekonomickou kategorií a má své významné ekonomické dopady, dodal.

Petr Nečas

„Nic tak nerozleptává důvěru občanů ve fungování demokratického systému a právního řádu jako korupce.“

„Nic tak nenarušuje volný trh a fungování tržních mechanismů jako korupce.“

„Nic tak nenarušuje alokaci veřejných zdrojů jako právě korupce.“

Každý Čech, i dítě, platí za korupci tisícovku měsíčně

Nečas na fóru zmínil i propočty, podle kterých má míra korupčního prostředí v České republice svůj negativní dopad do ekonomického růstu – ten je vyjádřený zhruba dvěma procenty hrubého domácího produktu. Předseda správní rady Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček odhaduje, že Česko každoročně kvůli korupci přichází řádově o více než sto miliard korun: „Tříčlenná rodina platí tři tisíce měsíčně do kapes korupčníků.“

Firmy, které při přidělování veřejných zakázek nebudou uplácet a přitom poskytnou důkazy, že byly k úplatku vybízeny, najdou u fondu podporu. Instituce se za tyto společnosti postaví v médiích a v případě potřeby jim poskytne právní pomoc.

Listinné akcie na majitele se dočkají změny

Problémem jsou podle premiéra i listinné akcie na majitele. „Chceme minimálně zavést takové právní prostředí, abychom byli srovnatelní v této oblasti se sousedním Německem a Rakouskem,“ uvedl. Koaliční pracovní skupina podle něj nyní připravuje novou právní úpravu. Věc chce vyřešit v rámci druhého čtení zákona o právnických osobách, který je součástí balíku legislativy související s novým občanským zákoníkem.

Koaliční Věci veřejné označují zrušení listinných akcií na majitele za klíčovou podmínku svého pokračování ve vládě. ODS se k tomu ale dosud nestavěla vstřícně.

Návrh ČSSD na zrušení listinných akcií na majitele loni koaliční poslanci odmítli s tím, že je neúčinný a mohl by z České republiky odvést investory. Protikorupční organizace dlouhodobě upozorňují na to, že Česko je jednou z mála zemí na světě, které umožňují držení akcií na majitele v listinné podobě. Vlastnictví firem je podle nich kvůli tomu neprůhledné.

Úplatky se pohybují od desíti do 100 procent

Firmám podle Svazu průmyslu a dopravy stále více vadí, že jsou nuceny přizpůsobovat se poměrům korupčního prostředí mimo jiné i kvůli velké finanční zátěži. Nejčastěji poskytovaný úplatek je na úrovni deseti procent, v řadě případů ale dosahuje od několika desítek procent až po 100 procent z hodnoty zakázky, jak uvedl na dnešním ekonomickém fóru prezident svazu Jaroslav Hanák.

„Největší korupční hrozby pro podnikání pocházejí z veřejné a státní sféry, ať už jde o korupci v nejvyšších politických patrech, velkou korupci kolem veřejných zakázek nebo o úplatky úředníků. Až daleko za nimi je soukromá sféra, což potvrzují naše šetření,“ dodal Hanák.

Záznam fóra věnovaného korupci a jejím ekonomickým dopadům najdete na webových stránkách Zlaté koruny.