ČEZ možná za solární elektrárny utratil zbytečnou miliardu

Praha – Stát vyšetřuje financování největších solárních elektráren pro ČEZ. Podezřelé jsou toky peněz, které na dodávkách technologií pro ČEZ vydělal prostředník celého obchodu - firma Amun.Re. Společnost s neznámým majitelem a bez zkušeností v oboru se stala hlavním dodavatelem ČEZu. Energetický gigant ji zadal pětimiliardovou zakázku na stavbu obřích fotovoltaických elektráren v Ralsku a Mimoni. Píší o tom dnešní Hospodářské noviny.

Vydělala společnost na zprostředkování miliardu?

Společnost Amun.Re s ČEZem uzavřela obchod roku. Jen za subdodávky od společnosti CE Solar, jednoho z největších stavitelů solárních parků v Česku, zaplatil Amun.Re přibližně 1,1 miliardy korun. Od ČEZu pak při předání inkasoval více než dvě miliardy korun. Rozdíl tak činí 1,16 miliardy, píše deník s odvoláním na dokumenty, které má k dispozici. ČEZ však spekulace o tom, že by elektrárny bez prostředníka pořídil levněji, odmítá.

Mluvčí ČEZ Eva Nováková

„Kupovali jsme jen ty projekty, které jsou návratné pro nás jako investora a nenesly riziko, že nebudou včas postaveny a spuštěny.“

„Nemůžeme vám tuto informaci ani potvrdit, ani vyvrátit, neboť veškeré skutečnosti týkající se oznámení a šetření podezřelých obchodů podléhají povinnosti mlčenlivosti,“ nechce o vyšetřování mluvit mluvčí ministerstva Jakub Haas.

Odkud se vzala firma bez zkušeností a bez známého majitele?

Spolu s firmami eEnergy Ralsko Kuřívody a eEnergy Ralsko vlastněnými Martinem Shenarem ČEZ loni koupil projekty fotovoltaických elektráren, které zaujímají rozlohu zhruba 60 fotbalových hřišť. Energetický gigant si však také pořídil dodávky jejich staveb na klíč, opět od firmy Amun.Re, v níž je Shenar předsedou představenstva.

Společnost Amun.Re je zajímavá i tím, že v jejích orgánech sedí také právníci advokátní kanceláře Drahomíra Šachty, jenž léta spolupracuje s lobbistou Ivo Rittigem napojeným na ODS. „Odmítám jednoduché odpovědi na složité otázky po telefonu,“ bránil se však Šachta otázkám a přislíbil Hospodářským novinám osobní rozhovor. To, že by Amun.Re jako prostředník pouze na dodávkách od CE Solar vydělala 1,16 miliardy, ale odmítl.

Řadě solárních zdrojů hrozí zbourání kvůli stavebnímu povolení

Jana Jabůrková:

„Pokud stavebník stavěl v rozporu s tím, co deklaroval stavebnímu úřadu, je chyba na jeho straně. Pokud dodržel stavebník dokumentaci, která byla stavebním úřadem shledána v souladu se stavebním zákonem, a po přezkumu se ukazuje, že rozhodnutí bylo špatné, je chyba na straně stavebního úřadu.“

ČEZ ale není jediným provozovatelem elektráren, který se teď musí obávat. Kraje totiž nyní řeší desítky problémů se solárními elektrárnami, které jsou postaveny v rozporu se zákonem. Často porušují územní plán a mnohým investorům tak hrozí, že budou muset své projekty odstranit. Dosud prošlo prověrkou krajů kolem 800 staveb a nejčastějším prohřeškem investorů je při stavbě fotovoltaické elektrárny nedodržení takzvaného ochranného pásma, což je dvacetimetrový prostor kolem plotu zařízení. „Velmi často se stává, že dvacetimetrové ochranné pásmo zasahuje na cizí pozemek, protože s ním majitel fotovoltaické elektrárny nepočítal,“ uvedla mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková.

U více než dvaceti projektů již bylo zahájeno řízení o odstranění stavby. Několik staveb je umístěno v přímém rozporu s územním plánem. Častým prohřeškem je také umístění elektrárny na ploše označené jako louky a sady. Podle aktuálního šetření jsou největší hříšníci ve stavění solárních elektráren v Olomouckém kraji. Bylo zde kontrolováno zhruba 35 staveb, z toho u téměř třetiny z nich existuje výzva k zahájení řízení o odstranění stavby.