Hackeři zaútočili i na Nintendo

Tokio - Nejen Sony, ale i další japonská společnost Nintendo se v poslední době stala terčem kybernetického útoku. Přestože hackeři podle firmy sice pronikli k firemnímu serveru, žádných citlivých údajů o klientech ani o firmě samotné se ale prý nezmocnili. Nintendo je výrobcem herních konzol Wii a na trhu si konkuruje především se společností Sony a její konzolou PlayStation, stejně jako se společností Microsoft, která provozuje konzoly Xbox.

Podle mluvčího Nintenda Kena Toyody se útok odehrál před pár týdny a hackeři se při něm zaměřili na server americké součásti firmy: „Žádná třetí strana škody neutrpěla, faktem ale zůstává, že to byl pokus o průnik do našeho systému.“

K útoku na server společnosti Nintendo se přihlásila skupina hackerů, kteří si říkají Lulz Security nebo jen LulzSec. Ti v minulých týdnech napadli také web společnosti Sony Pictures. „Nintendo nás nezajímá. N64 (herní konzola Nintendo) se nám až moc líbí - upřímně doufáme, že Nintendo tu díru zalepí,“ uvedli hackeři ve zprávě na síti Twitter. Na server Nintenda prý zaútočili jen z legrace. Skupina LulzSec si název odvodila z anglického sousloví „laugh out loud“ (výsměch) a při posledním útoku na web Sony Pictures se dostala k osobním údajům více než jednoho milionu klientů.

Sony hackeři poškodili zásadněji

Větší problémy však měla společnost Sony, která se v minulých měsících stala terčem útoků hackerů hned několikrát. I v tomto případě hackeři útočili na servery amerických poboček. Na jaře se hackeři ve dvou vlnách dostali ke zhruba 100 milionům zákaznických účtů, kde se zmocnili čísel kreditních karet, jmen, adres i telefonních čísel uživatelů. Manažeři Sony byli kvůli tomu předvolaní před výbor amerického Kongresu.

V souvislosti s kybernetickými útoky na své servery už Sony kontaktovala americký Federální vyšetřovací úřad (FBI). Firma rovněž tvrdí, že posílila zabezpečení svých sítí.

SONY
Zdroj: Kimimasa Mayama/ISIFA/EPA
Vydáno pod