Žluté vlaky potrápí České dráhy už v září

Praha – Konkurence začne České dráhy trápit už v září. Na koleje totiž vyjede první žlutý soukromý rychlík. Pendlovat bude na trase Praha–Ostrava. Majitel Student Agency Radim Jančura to exkluzivně potvrdil České televizi. Dosud se spekulovalo, že Jančura vlaky vypustí na železnici do konce roku.

Levnější jízdenky na cestující nečekají, stevardky však ano

Majitel Student Agency a RegioJetu Radim Jančura:

„Jasně, v září budeme zářit na železnici z Prahy do Ostravy.“

Cestující se na levnější jízdenky těšit nemohou. Ani konkurenční boj je pod současných 220 až 230 korun nesrazí. Majitel žlutých vlaků chce spíše cestující nalákat na stevardky nebo na větší pohodlí, které už znají z jeho autobusů. To však dalo impuls i Českým drahám. „V současné době uvádíme do provozu další sérii modernizovaných vozů, které jsou například vybaveny klimatizací, elektrickými zásuvkami. Zavedli jsme a testujeme určité služby zajišťované například stevardkami,“ prozradil mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Skutečný konkurenční souboj se však na trati Praha–Ostrava strhne až v prosinci. To totiž stát přestane vlaky Českých drah na této trase dotovat. „Čímž stát ušetří asi zhruba 100 milionů korun ročně,“ dodává k tomu Jančura. „Budeme pružně reagovat jak na vývoj poptávky, tak na vývoj nákladů a podobně, aby tato trasa byla ekonomicky zajímavá a vydělala si sama na sebe,“ neobává se však nové situace Šťáhlavský.

Od roku 2012 bude o cestující soupeřit i Rapid Express

Cestující nakonec přece jen vydělají. Budou totiž moci mezi Prahou a Ostravou vybírat z více spojů. Ve špičce by každou hodinu místo dvou rychlíků měly jezdit tři. A od prosince 2012 by se měla nabídka rozšířit ještě více. K Českým drahám a RegioJetu by se totiž měla přidat další soukromá společnost Rapid Express.