Další regulace z Bruselu: Vyšší hypotéky budou dražší

Praha - Evropská komise chce novými pravidly přinutit lidi, aby na koupi bytu měli 60 procent vlastních peněz. Pokud by chtěli půjčit více, čekal by je vyšší úrok i vyšší náklady na hypoteční úvěr. S odkazem na vyjádření finančního arbitra ČR Františka Klufy to dnes napsal server iHNed.cz.

„S novými pravidly počítá směrnice o kapitálové přiměřenosti bank, připravovaná Evropskou komisí, která by měla začít platit od roku 2013,“ upozornil Klufa. Navrhovanou směrnici musí ještě schválit Evropská rada a Evropský parlament.

Komise prosazuje, aby banky poskytovaly klientům jen hypotéky do výše 40 procent hodnoty nemovitosti. EU tak chce přinutit lidi, aby na koupi bytu měli většinu peněz z vlastních zdrojů. Klufa upozornil, že pokud by je klienti neměli a žádali o vyšší půjčku, museli by se připravit na vyšší úroky a hypotéka by se jim výrazně prodražila.

Generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil však tvrdí, že by případná realizace opatření neměla v praxi významnější dopady do nejběžněji poskytovaných úvěrů a nijak zásadním způsobem by hypoteční trh neovlivnila. Z informací, které má Sadil k dispozici, prý ale rozhodně nevyplývá, že by banky měly přestat poskytovat úvěry, jejichž hodnota překračuje 40 procent nemovitosti.

Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky:

„Tak jak byla již před časem tato úvaha prezentována, mělo by se jednat o krok, který by měl dopad na nakládání s kapitálem poskytovatele úvěru. To není nic nového, protože již dnes rizikovější úvěry vážou bankám více kapitálu a to banky samozřejmě promítají do externích cen svých úvěrů. I proto tedy úvěry, které mají lepší zajištění, jsou pro klienta levnější a naopak rizikovější úvěry, resp. úvěry s nižším zajištěním, dražší.“

Byrokratický nesmysl…

Podle hlavního analytika společnosti Fincentrum Josefa Rajdla je plánovaná změna „typickým byrokratickým nesmyslem“. „V některých zemích mohou být problémy s úrovní půjček k hodnotě zástavy a se splácením úvěrů, neplatí to však pro většinu zemí Evropské unie, není tedy důvod trestat všechny Evropany za špatnou regulaci v problémových státech,“ uvedl.

Důsledkem tohoto opatření podle Rajdla logicky nebude, že by si lidé dokázali naspořit 60 procent hodnoty nemovitosti sami, ale to, že do zástavy poskytnou další nemovitost, například svých rodičů. Ostatní se pak podle něj budou muset smířit s dražšími úvěry.

Průměrná hypotéka v Česku je kolem 1,7 milionu korun, lidé si ji berou v průměru na 70 až 80 procent hodnoty zastavené nemovitosti. Stoprocentní hypotéky lze v Česku také získat, neposkytují je ale všechny banky a jsou zhruba o jeden procentní bod dražší než běžné hypotéky.

… nebo reakce na krizi

O nové regulaci hypoték se v Evropě mluví od roku 2009, kdy region zasáhla finanční krize. U jejího zrodu stály právě problémy se splácením hypoték, které následně přerostly do takových rozměrů, že v mnoha zemích otřásly celými bankovními domy a ty pak potřebovaly státní pomoc. Podle bankéřů Evropa k regulaci hypotečního trhu směřuje, ale je otázka, zda hranicí přísnější regulace pro hypotéky bude zmíněných 40 procent nebo se ve schvalovacím procesu zvýší.