Kalifornské slunce pomáhá k těžbě tamní ropy

Los Angeles - Na jihu Kalifornie se v malých ložiscích čerpá neobvykle kvalitní ropa. Dostat ji na povrch ale není snadné. Proto se v nové technologii těžby inženýři spoléhají i na solární energii. Kombinace páry a sluneční energie by pak mohla brzy využít i další ropná pole. Podobná ropa leží také na nalezištích v Kanadě a Venezuele.

Kalifornské San Joaquin Valley skrývá až osmdesát miliard barelů ropy. Dokud se ale neohřeje na vyšší teploty, je ropa příliš hutná a neteče potrubím. „Tyhle panely absorbují asi stokrát více světla než běžný zemský povrch. Vyrobené teplo pak ohřívá vodu v podzemním potrubí a parou rozehřátá ropa se může těžit,“ vysvětluje princip technologie John O'Donnell ze společnosti GlassPoint Solar.

Teplota ropy je parou vyhnaná na čtyřicet osm stupňů Celsia. V průmyslu se navíc používá při přenosu tepelné energie nebo do chladicích přístrojů. „Generátory páry jsou zapnuté 24 hodin denně. Na část výroby teď použijeme místo paliva energii ze slunce. Distribuční síť se přitom vlastně nemění. Ušetříme tak spoustu paliva a celý proces je ekologičtější,“ dodává Tony Kovscek z odboru inženýrství energetických zdrojů Stanfordské univerzity.

Těžba ropy solárním pohonem (zdroj: ČT24)