Nad důchodovou reformu si vláda ještě sedne s opozicí

Praha – O výsledné podobě připravované reformy důchodů bude vláda jednat s opozicí. Na dnešní odpolední schůzce se na tom dohodli premiér Petr Nečas s předsedou opoziční ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Zástupci obou stran by se kvůli tomu měli sejít co nejdřív. Sociální demokracie označuje vládou schválený návrh reformy za nespravedlivý.

„Sociální demokracie dlouhodobě požaduje zahájení debaty mezi vládou a opozicí na téma důchodové reformy,“ řekl po schůzce předseda nejsilnější opoziční strany. Podle Sobotkových představ by se schůzka zástupců ČSSD a vlády nad reformou měla odehrát ještě do prázdnin, iniciativa prý ale musí vzejít z kabinetu. „Už se intenzivně připravují paragrafové návrhy změn ve druhé fázi reformy,“ připomněl Sobotka, proto je podle něj potřeba začít o věci diskutovat co nejdřív.

Vládní návrh důchodové reformy počítá s tím, že od roku 2013 si budou moct lidé dobrovolně převádět ze státního průběžného systému na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. Po přijetí reformy vládou představitelé ČSSD prohlašovali, že reforma je nespravedlivá a dopady vládních plánů poškodí většinu společnosti. Sociální demokraté kritizují i změny DPH, které podle vlády s reformou souvisejí.

Sobotka dnes Nečasovi také řekl, že ČSSD je s vládními stranami připravena jednat o všech opatřeních, která by posílila transparentnost financování politických stran. „Je šance, aby pokračoval dialog na toto téma napříč vládou a opozicí, je to společný zájem směrem ke zlepšení politické kultury, omezení korupce a posílení demokracie,“ prohlásil předseda ČSSD.

Informaci o schůzce Nečase a lídra nejsilnější opoziční strany oznámil Úřad vlády jen krátce poté, co zpravodajské servery přinesly informaci, že předseda vlády hrozil vyhazovem Věcí veřejných z koalice, nebude-li do týdne dosaženo shody vládních stran nad zdravotní reformou. Tu by prý ODS a TOP 09 mohly v případě odporu VV prosadit s pomocí opozice.