Lagardeová oznámila svou kandidaturu na post šéfa MMF

Paříž - Francouzská ministryně financí Christine Lagardeová se rozhodla kandidovat na post šéfa Mezinárodního měnového fondu (MMF). Lagardeová (55), která je zatím považována za největší favoritku na tuto funkci, to dnes potvrdila na tiskové konferenci. Funkce se uvolnila minulý týden, kdy z ní odstoupil Francouz Dominique Strauss-Kahn kvůli obvinění ze znásilnění.

„Rozhodla jsem se předložit svou kandidaturu na šéfa MMF,“ uvedla Lagardeová. Dodala, že ji povzbudila podpora, kterou obdržela z řady zemí. „Je to ohromná výzva, ke které přistupuji se skromností a vírou v dosažení co možná nejširšího konsensu,“ prohlásila.

Vítězství Lagardeové by mohly zkomplikovat rozvojové země 

Reportáž Miloše Minaříka (zdroj: ČT24)

Lagardeové hraje do karet to, že by byla první ženou v čele Mezinárodního měnového fondu. Navíc také tradičně tuto instituci řídí Evropan, zatímco Američané ovládají Světovou banku. Jenže právě proti tomuto rozdělení sil se staví rozvojové země, což by mohlo kandidaturu Lagardeové naopak zkomplikovat. Na své straně má ale zatím nejsilnější kandidátka například i Čínu.

K opuštění „zastaralé nepsané tradice“, podle které řídí MMF Evropan, dnes ve společném prohlášení vyzvali zástupci Brazílie, Číny, Indie, Ruska a Jihoafrické republiky. Jenže podle listu Handelsblatt se rozvojové země nedokáží na nominaci společného kandidáta na post šéfa MMF shodnout.

Reakce zástupců mimoevropských zemí:

Mexický ministr financí Ernesto Cordero: „Určitě nezpochybňujeme kredit paní Lagardeové. Chceme ale rovnocennou a otevřenou soutěž. Měli bychom posoudit kandidáty ze všech zemí bez rozdílu a podle objektivních kritérií pak vybrat nejlepšího.“ 

Chilský ministr financí Felipe Larraín: „Chceme, aby zástupci z rozvíjejících se zemí měli stejné možnosti jako kandidáti z vyspělých světových ekonomik. To se pořád neděje.“ 

Guvernér izraelské centrální banky Stanley Fischer: „Vedení fondu nás stále ujišťuje o novém stylu politiky. Věřil jsem, že už jsme se tedy zbavili zeměpisného předurčení kandidátů. Evidentně jsem se mýlil.“

Jednotný kandidát rozvojovek zůstává v nedohlednu

Většina bývalých sovětských republik včetně Ruska tak například jednoznačně stojí za kandidaturou Grigorije Marčenka, šéfa centrální banky v Kazachstánu. „V rámci Asie je velký problém, zda by Čína byla schopná podpořit indického kandidáta a naopak,“ podotkl Arvind Subramanian z Petersonova institutu pro mezinárodní ekonomiku ve Washingtonu s tím, že podporu v Asii by mohl získat singapurský ministr financí Tharman Shanmugaratnam.

Nominace na šéfa Mezinárodního měnového fondu by země měly předložit do 10. června, definitivní rozhodnutí o tom, kdo Strausse-Kahna nahradí, by pak mělo padnout do 30. června.

Setkání šéfů státních pokladen
Zdroj: ČTK/AP/Virginia Mayo