Linkedin má za sebou úspěšnou premiéru na Wall Street

New York – Mimořádný zájem investorů vyvolal vstup dalšího úspěšného internetového projektu na newyorské burze. Sociální síť Linkedin, združující uživatele podle profesního zájmu, představila největší nabídku akcií internetové firmy od uvedení Googlu. Její akcie během čtvrtka vzrostly více než dvojnásobně oproti upisovací ceně 45 dolarů. Někteří analytici ovšem varují před současnou mánií okolo sociálních sítí a přirovnávají ji k technologické bublině z konce devadesátých let.

„LinkedIn poskytl investorům jen zlomek svých akcií. O ten bude nějakou dobu velký zájem, po určité době ovšem titul čeká propad. Nápadně to připomíná investiční bublinu z 90. let,“ varoval před přílišným optimismem burzovní makléř Jim Cramer. Podle optimistů se však Linkedin liší od rychle vznikajících firem z konce devadesátých let. Zdůrazňují především jeho profesní zaměření. „LinkedIn má téměř polovinu příjmů ze služeb co poskytuje firmám při hledání zaměstnanců a to je největší a také nejrychleji rostoucí část jeho příjmů, necelá třetina příjmů je z reklamy,“ uvedl šéfredaktor serveru tyinternety.cz Vojtěch Bednář.

Profesní sociální síť Linkedin využívají lidé z celého světa už devátým rokem. Od čtvrtka se na burze v New Yorku obchoduje se zhruba devíti procenty akcií firmy. Její debut se považuje za předzvěst dalších internetových titulů na akciovém trhu, jejichž primární nabídky se očekávají v příštím roce. Na seznamu kandidátů jsou centrum pro zasílání vzkazů Twitter, tvůrce her Zynga a vůbec největší sociální síť Facebook.

Investoři cílí na akcie Linkedinu (zdroj: ČT24)