Aplikace v mobilu napoví, kde zaparkovat

San Francisco - Radnice v americkém San Franciscu začala testovat novou aplikaci pro iPhone, která by měla usnadnit parkování ve městě. Zákazníka navede na volné místo, kde může automobil odstavit. Stažení potřebného programu do mobilu je zdarma a uživatel zaplatí až za konkrétní informace. Do celého projektu investovalo město 20 milionů dolarů.

Novými technologiemi hodlá San Francisco bojovat proti rozsáhlým dopravním zácpám. Za ty prý můžou právě řidiči, kteří bloudí ulicemi a marně hledají místo, kam by zaparkovali. „Dopravní situace už byla neúnosná. Jsem ráda, že to město začalo řešit,“ říká obyvatelka San Francisca Jane Doe.

Nathaniel Ford, Městské zastupitelství pro dopravu, San Francisco:

„Díky této aplikaci by mohlo dojít nejen ke zrychlení dopravy ve městě. Můžeme ale dostat pod kontrolu také nadměrné emise, které přebytečnou jízdou autem vznikají.“

Parkování v San Franciscu (zdroj: ČT24)

Aplikace uživateli na mapě vyznačí, jestli a případně kolik volných parkovacích míst se v jeho okolí nachází. Každá transakce vyjde na 45 centů. Sazba parkování se pak pohybuje od dvou do čtyř dolarů. Její výše závisí na momentální poptávce po dané lokalitě.

Ještě zbývá vyřešit občasné výpadky systému

Město zatím instalovalo 7 000 senzorů. Zajistilo tak prvních 36 tisíc metrů parkovací plochy. Systém ale nefunguje bez chyb. „Informace, které aplikace poskytuje, jsou přesné na 90 procent. Občas ohlásí volné místo tam, kde zrovna není,“ dodává Nathaniel Ford z Městského zastupitelství pro dopravu v San Franciscu.

Problémy s dopravou přitom řeší všechny světové metropole. Také pražští motoristé už mají svoji aplikaci, která jim ulehčuje parkování. Jejím prostřednictvím získají uživatelé informace o aktuálním počtu volných míst na záchytných parkovištích P+R nebo podrobné mapy parkovacích zón v Praze 1, 2, 3 a 7.