Odborům vadí zdanění režijních jízdenek, zvažují stávku

Praha - Odborové sdružení železničářů bude jednat o případné stávce kvůli návrhu ministerstva financí na zdanění režijních jízdenek. Osvobození zaměstnaneckých benefitů od daně navrhl zrušit ministr financí Miroslav Kalousek. Odbory kvůli zdanění režijních jízdenek hrozily stávkou už loni v únoru a v březnu. Odboráři se budou dále zabývat plánovanými škrty státních dotací pro regionální dopravu a převodem živé dopravní cesty na Správu železniční dopravní cesty.

Podle předsedy OSŽ Jaroslava Pejši zatím není jasné, jakým způsobem se mají režijní jízdenky danit. Pokud by šlo jen o zdanění ceny „režijek“, která pro zaměstnance drah ročně činí 250 korun, nemělo by proti tomu sdružení námitky. Odboráři se ale obávají toho, že se hodnota ročních režijních jízdenek bude vyčíslovat jiným způsobem.

Pejša uvedl, že podle některých dřívějších odhadů byla hodnota režijní jízdenky v minulosti stanovena až na 20 000 korun. V případě danění zaměstnaneckého jízdného z takovéto částky je sdružení připraveno samo iniciovat generální stávku, dodal.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Jaroslav Pejša, předseda Odborového sdružení železničářů:

„Pokud někdo nedostane rozum, tak se to může dostat až do stavu, že se vlaky zastaví a stávka bude.“

Ke konečnému rozhodnutí, jestli skutečně odboráři dopravu na železnici zablokují, přispěje i debata o škrtech v regionální dopravě. Ministr Kalousek totiž plánuje zmrazit asi dvou a půl miliardovou dotaci na dopravu. Proti záměru vlády se postavily kraje.

Podle ministra jsou ale právě kraje povinné zajistit dopravu v regionech - ne stát. „Uvažovaný škrt těch zhruba 2 a půl by znamenal faktickou redukci 40 až 60 procent tratí, mělo by to ohromný negativní dopad na všechny občany, ať už z hlediska mobility pracovní síly, nebo dojížďky do škol,“ řekl Michal Hašek, jihomoravský hejtman.