Kaviárový byznys ohrožen – jeseteři jsou na pokraji vyhubení

Astrachaň – Do Evropy se vrací pravý kaviár. Rusko po letech postupně uvolňuje zákaz exportu. V sovětských dobách byl významným zdrojem příjmů státní ekonomiky. Údaje o počtu jeseterů se střežily jako státní tajemství. Po rozpadu ale pytláci ryby téměř vyhubili. Dnes jeseter bojuje v Rusku o přežití, stejně jako kaviárový byznys.

Domovem jesetera bývalo Kaspické moře. Dnes je na pokraji vyhynutí. Sovětský svaz spolu s Íránem kdysi kontrolovaly skoro sto procent světové produkce kaviáru. Byl významným zdrojem tvrdé měny. Vyvážely se tisíce tun. Po rozpadu obchod ovládli pytláci. Za 20 let populace jesetera klesla o 90 procent.

Policie číhá na pytláky u břehů Volhy. Ve snaze zachránit, co zbylo, Rusko lov i prodej přísně reguluje. „Kolem jsou stovky pytláků – čtyřčlenné posádky na rychlých člunech, většinou z Dagestánu a Kalmycka, vybavení satelitní navigací a zbraněmi,“ popisuje místní policista Vladimir Gacenbiler. I když policie pytláky dopadne, přijdou další. Na černém trhu je kaviár po drogách druhým nejvýnosnějším zbožím. Sklenička může stát tisíce korun.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Legální kaviár jedině z farmy

Rusko sice částečně uvolnilo zákaz exportu, ale komerční lov divokého jesetera pořád nepovoluje. Jediný kaviár, který se dá v Rusku legálně koupit, je z farem. V nich se jikry odebírají, aniž by se rybám ublížilo. Každá jich vyprodukuje čtvrtinu vlastní hmotnosti – desetikilový jeseter 2,5 kila.

Farmy zachraňují jesetery před vyhynutím. Nejde to ale vůbec rychle. Rybě trvá deset let, než je schopná rozmnožování. „Ročně vypustíme kolem milionu jeseterů o hmotnosti 10 až 200 gramů, které získáme z umělého oplodnění a odchováme v nádržích,“ říká Nina Byčkovová z Kaspického výzkumného institutu. Přesto se populace zotaví nejdřív za pár desítek let. Poptávka po kaviáru nabídku zdaleka předčí.