Lidé opět naletěli na dobré ceny na internetu

Praha – Policie varuje před rostoucím počtem podvodníků na internetu. Jen za poslední tři měsíce na síti zaznamenala 80 trestných činů. Nejnověji za své peníze nedostaly zboží desítky zákazníků, kteří nakoupili přes internetový portál Nakupnicentrum.org. Nechali se nalákat na výrazné slevy a lepší ceny, než nabízela konkurence. Teď chystají trestní oznámení.

Klienti ochotně platili předem, nalákaly je slevy

Server nabízel například kávovar o dvě stovky levnější než jeho konkurenti. Na sekačku trávy poskytl slevu tisíc korun. Mělo to ale háček. Za vše vyžadoval peníze dopředu. „Vybírali jsme na internetu nejlevnější nabídku, jak už to bývá. Zaplatili jsme dopředu a pak už se nic nedělo,“ popisuje podvedený zákazník obchodu Nakupnicentrum.org Jan Nerad.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Mluvčí Policejního prezídia Veronika Hodačová:

„Škody se následně sčítají a v případě, že poškozených je více, může se jednat už o jednání v trestněprávní rovině.“

Podobně podvedených se na internetu hlásí více. Klienti obchodu se postupně spojují dohromady, aby částka, o kterou přišli, překročila hranici pěti tisíc, do které se jedná o pouhý přestupek. Poté se chystají podat trestní oznámení.

Firma se přiživovala na jméně zavedeného obchodu

„Většinou si tito podvodníci vybírají adresy takové, aby na sebe neupozorňovali,“ tvrdí výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška. V tomto případě se ale podvodník snažil přiživit na jméně známého obchodu. Rozdílně zvolil pouze koncovou doménu. Internetový obchod Nakupnicentrum.cz přitom o nekalé konkurenci nevěděl. „Pokud dojde k poškození dobrého jména naší společnosti, zvážíme trestní oznámení,“ uvedl obchodně-provozní ředitel serveru Nakupnicentrum.cz Aleš Beránek.

Podvodná firma na e-maily nereaguje. Její majitel si navíc vypnul i telefon. Podle policie podvodů na internetu přibývá. Dopouští se jich nejenom jednotlivci, například přes aukční portály, ale i celé obchody. Kdo chce mít jistotu, že nenaletí podvodníkům, měl by dodržovat dvě zásady - neplatit za zboží dopředu a nakupovat pouze u ověřených prodejců.

Nakupování na internetu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod