Řecko: Co kdybychom vystoupili z eurozóny?

Berlín/Brusel – Řecko uvažuje o navrácení ke své vlastní měně. V diskusích s Evropskou komisí a představiteli jiných členských států totiž Atény nadhodily možnost z eurozóny vystoupit. Píše o tom webová stránka německého časopisu Der Spiegel. Na zprávu zareagoval kurz eura, který k dolaru klesl o 0,4 procenta na denní minimum 1,4459 dolaru. Řecké ministerstvo financí ostře popřelo, že by Atény zvažovaly odchod z eurozóny.

V Lucemburku se na utajované schůzce sešli ministr financí Řecka s některými dalšími kolegy ze zemí platících eurem. Šéfové státních kas Řecka a dalších důležitých států eurozóny se nejdřív schůzku v Lucemburku snažili utajit, nakonec setkání přiznali. Rezolutně však popřeli, že by byla řeč o možnosti vystoupení Řecka ze systému států platících jednotnou měnou a umoření jeho dluhů.

Německý časopis Der Spiegel:

„Vláda (Řecka) nadhodila možnost odchodu z eurozóny a opětného zavedení vlastní měny.“

V Lucemburku jednali zástupci eurozóny (zdroj: ČT24)

„Zpráva o chystaném odchodu Řecka z eurozóny je nepravdivá. Takové zprávy podkopávají úsilí Řecka a eurozóny a slouží jen ke spekulacím na trzích,“ uvedlo řecké ministerstvo financí. Spiegel však prý citoval z interní zprávy německého ministerstva financí, kterou si údajně německý ministr financí Wolfgang Schäuble vzal do Lucemburku. List upozorňuje, že řecké vystoupení z měnové unie „by vedlo k podstatnému oslabení domácí měny vůči euru“ a zvýšení řeckého státního dluhu na 200 procent hrubého domácího produktu z nynějších asi 150 procent.

Jean-Claude Juncker

„Nemluvili jsme o odchodu Řecka z eurozóny, je to hloupá myšlenka. Je to cesta, kterou bychom nikdy nenastoupili.“

Na programu schůzky v Lucemburku byly především možnosti restrukturalizace řeckého dluhu, tedy o neschopnosti Atén splácet současné závazky. Předseda eurozóny Jean-Claude Juncker v pátek večer novinářům řekl, že schůzky v Lucemburku se zúčastnili ministři financí Německa, Francie, Itálie a Španělska. Jednali prý o záležitostech a tématech týkajících se skupiny G20, jejíž jsou některé z těchto zemí členy. Široce se debatovalo také o Řecku, nikoli však o odchodu Řecka z eurozóny ani restrukturalizaci řeckého dluhu, řekl šéf euroskupiny po skončení schůzky. Jednání se podle něj zúčastnil šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet a eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn.

Tento týden také řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu navrhl, aby Evropská unie a Mezinárodní měnový fond daly Aténám více času na splacení záchranného úvěru v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu korun), na němž se Řecko dohodlo právě před rokem

Evropská unie zemi snížila úrok a změnila splátkový kalendář už v březnu. Většina ekonomů a dalších pozorovatelů je však přesvědčena, že Řecko nebude schopno své astronomické dluhy splácet a bude muset přikročit k jejich snížení nebo k výraznému odkladu splácení.