Cena ropy má za sebou rekordní propad

Londýn / New York - Pokles cen ropy na světových trzích večer akceleroval a dosáhl skoro deseti procent. Poprvé od poloviny března se tak americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) dostala pod hranici 100 dolarů za barel. Severomořský Brent dokonce zaznamenal největší procentní propad v historii. Svým rozsahem tak překonal i šok z roku 2008, kdy trhy reagovaly na pád obří americké banky Lehman Brothers. Jde patrně o třetí největší denní propad v historii.

Brent se v závěru obchodování prodával za 110,80 USD, během dne ale jeho cena klesla až na 109,02 USD, a vykazovala tak desetiprocentní propad. Ropa West Texas Intermediate (WTI) v jednu chvíli spadla až na 98,26 USD, což byl propad o více než deset procent. Uzavřela však na 99,80 USD. Objemy obchodů jsou přitom v obou případech vysoce nadprůměrné, což ukazuje na likvidaci pozic. Ceny by se ale podle analytiků měly vrátit k vyšším hodnotám.

Sterling Smith, hlavní analytik Country Hedging:

„V dlouhodobějším výhledu je zde stále býčí trh. Tato korekce ale může trvat několik měsíců, k jejímu prohloubení z velké části přispívají slabší ekonomická data.“

Důvodem propadů cen ropy jsou zejména obavy ze zpomalení hospodářského růstu v důsledku předpokládaného zpřísňování měnové politiky. Centrální banky v některých zemích už se zvyšováním úrokových sazeb začaly, jiné se k tomu v nadcházejícím období chystají.

Propadu se nevyhnuly ani komodity

Ani další komodity se nevyhnuly dramatickému propadu cen, hlavně stříbro a některé další kovy. Spadla i cena zlata, u tohoto kovu ale pokles dosáhl jen dvou až tří procent. K propadu cen přispěla souhra více negativních faktorů. Byly to jednak obavy ze slabší poptávky, horší čísla z amerického trhu práce a nečekaný pokles průmyslových zakázek v Německu. Klesaly také akcie, klíčový komoditní index Reuters-Jefferies CRB oslabil skoro o pět procent, což je pro něj největší denní pokles od prosince 2008.

V průběhu dneška klesla cena stříbra zhruba o osm procent a dostala se asi na 35 dolarů za troyskou unci. Od začátku týdne ztráty dosahují asi 20 procent a proti rekordu blízko 50 dolarů, kde bylo stříbro minulý týden ve čtvrtek, už cena sestoupila skoro o 30 procent. Cena zlata klesla pod 1 490 dolarů a je nejníže od poloviny dubna.

„Trh zasahují negativní zprávy ze všech stran,“ poznamenal partner investiční společnosti Again Capital John Kilduff. „Začalo to v Německu s jeho zprávou o velmi špatném vývoji průmyslových zakázek, pak se přidal růst počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA a patrně i méně razantní sdělení Evropské centrální banky (ECB) ohledně zvyšování úroků,“ sdělil Kilduff.

Ropa zlevňovala prakticky celý den, propad se ale zrychlil ve chvíli, kdy Brent spadl pod 120 dolarů. Řada obchodníků totiž čekala, že tato úroveň vydrží. Na 120 dolarech ležela i důležitá technická úroveň a její prolomení se stalo signálem k dalšímu výprodeji. „Pozorujeme zde hromadný odchod,“ řekl makléř společnosti Sucden Financial Rob Montefusco.

Putin obvinil tamní ropné společnosti z konspirace

Ruský premiér Vladimir Putin obvinil tamní ropné společnosti z konspirace. Jejich vinou prý v Rusku zdražuje benzin, země jinak jeho nedostatkem netrpí. Putin se přitom postavil proti svému poradci pro energetické záležitosti, vicepremiérovi Igoru Sečinovi. Podle něj ceny benzinu rostou proto, že na komoditních burzách není dostatečná nabídka ropných produktů.

„Nedostatek zde není. To není o nedostatku. Toto je konspirace. Oni jsou předem domluveni,“ řekl Putin Sečinovi, který je zástupcem vlády ve státní energetické společnosti Rosněfť a je považován za hlavního mluvčího tohoto odvětví.