Sony odhalila další útok hackerů, v ohrožení přes 25 milionů lidí

Tokio/New York - Kauza kolem úniku osobních údajů z herních systémů japonské společnosti Sony má pokračování. V noci na dnešek firma odhalila další masivní útok hackerů, který se odehrál rovněž v polovině dubna a zasáhl službu Sony Online Entertainment (SOE). Ohrožena jsou data 24,6 milionu lidí, mimo jiné z Rakouska, Německa, Španělska a Nizozemska. Čechů se podle sdělení české pobočky firmy nově zjištěný útok netýká. Uživatelů z ČR se ale dotkl předchozí incident, při kterém hackeři napadli síť PlayStation Network.

K nově zjištěnému útoku došlo 16. a 17. dubna a firma jej odhalila, když vyšetřovala okolnosti původního útoku hackerů na síť PlayStation Network. Ten se odehrál 17. až 19. dubna a firma o něm informovala před týdnem. Celkem jsou tedy kompromitovány osobní údaje včetně čísel kreditních karet více než 100 milionů lidí po celém světě. Mezi informace, kterých se mohli zmocnit hackeři, jsou jména, adresy bydliště, e-maily, ale rovněž data narození, telefonní čísla, přihlašovací údaje i hesla.

Sony Online Entertainment

„Předtím jsme věřili, že žádné údaje zákazníků zcizeny nebyly. Teď jsme ale došli k závěru, že informace z účtů ukradené být můžou. A my Vám to oznamujeme co nejdřív.“

Dosud není jasné, kolik dat bylo skutečně ukradeno a kolik jich je pouze v ohrožení. Zatím však Sony nemá poznatky o tom, že by hackeři použili data z kreditních karet a někomu skutečně ukradli peníze. Ukradeno ale mohlo být asi 23 400 finančních záznamů ze starší databáze z roku 2007, kde jsou uložena i data hráčů ze zemí mimo USA.

„Doporučujeme vám prozkoumat výpisy z účtu a sledovat rejstřík dlužníků. Jakmile účty spustíme, změňte si co nejdřív heslo,“ uvedla dnes firma SOE. Už samotné ohrožení osobních údajů desítek milionů lidí ale může spustit vlnu žalob, které firmu mohou připravit o stovky milionů dolarů. Dalším problémem je ztráta důvěry zákazníků.

Zákazníci firmy Sony jsou pobouřeni

V souvislosti s novým oznámením o útoku hackerů a případném zcizení osobních dat poukazují analytici na to, že pod ředitelem Sony Howardem Stringerem se teď patrně začne houpat židle. Už při prvním útoku hackerů se totiž ukázalo, že firma o problému nevhodně a se zpožděním informovala, což řadu klientů pobouřilo. Sony věděla o kybernetickém útoku o týden dříve, než jej fakticky oznámila. Část klientů se cítí poškozena, protože nemohli reagovat na únik dat.

„Způsob, jakým se Sony k záležitosti postavila, ukazuje, že není schopna zvládat krizové situace,“ zdůraznil hlavní manažer finanční společnosti Beyond Asset Management Michael On a dodal: „Po problémech s hackery a neschopnosti firmy uvádět na trh konkurenceschopné výrobky by měl současný ředitel odstoupit.“

Sony Online Entertainment je součástí koncernu Sony. Odnož japonského giganta sídlí v San Diegu v Kalifornii a vyvíjí hry, které může hrát ze vzdálených počítačů více hráčů současně. Zájemci si hry stahují přímo z firemních serverů a pak si je instalují na své počítače. Firma službu prozatím odstavila a není jasné, kdy ji zprovozní.