Solární byznys nejsou jen panely na polích, uvařte si na slunečním vařiči

Praha – Solární byznys se během loňského roku stal postrachem českých domácností. Kvůli rozmachu solárních parků totiž hrozilo skokové zdražení elektřiny. Evropské dny Slunce, které byly dnes v České republice oficiálně zahájeny na půdě Národního divadla, se teď snaží toto negativní image sluneční energie změnit. Lidé mohou během dnů Slunce navštívit řadu přednášek nebo se prostřednictvím výstav seznámit z technickými vymoženostmi, které by se již brzy mohly stát součástí běžného života. Řeč je třeba o solárním vařiči, fotovoltaické střeše bez tašek nebo světločivné fasádě.

Evropské dny Slunce jsou občanskou iniciativou na podporu obnovitelných zdrojů energie. Výstavy a přednášky spojené s touto akcí se budou na řadě míst České republiky konat až do 15. května. Kompletní program zájemci naleznou na webových stránkách iniciativy. Dnes v pravé poledne odstartovala jedna z výstav na náměstí přímo mezi budovami Národního divadla. Dnes a zítra si zde mohou lidé prohlédnout exponáty, které mají usnadnit dobývání energie z naší hvězdy. Patří k nim třeba systém panelů, který zcela nahradí střešní krytinu, pokládá se přímo na krov. Nové technologie také umožnily vznik fotovoltaických článků, které vypadají jako barevné sklo, a stavebníci je tak mohou začlenit přímo do fasády.

K zajímavým novinkám patří i solární vařič. Ten existuje ve třech variantách - krabicový vařič, panelový vařič a parabolický vařič. Na parabolickém vařiči se jídlo uvaří nejrychleji, zatímco na krabicovém je možné připravit větší množství jídla. Zatím ale rozšíření všech typů brání jedna zásadní věc - vysoká pořizovací cena. Odborníci nicméně tvrdí, že do budoucna by mohla klesnout.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

Záštitu nad akcí o obnovitelných zdrojích převzalo Národní divadlo. Právě tato instituce využívá obnovitelné zdroje systematicky. Střechu jeho nové scény už roky pokrývají solární panely. „Panely jsou na provozní budově Nové scény, je jich dohromady ve výkonu více než 60 kilowattpeaků. Další obnovitelný zdroj je vltavská voda. Máme tady tepelné čerpadlo, které má výkon kolem 1 700 kilowathodin,“ upozornil zástupce technicko-provozního ředitele Národního divadla Miroslav Růžička.

Lobbing – všudypřítomná součást solárního byznysu

Podle organizátorů je teď ze strany vlády vedena negativní kampaň proti fotovoltaice, aby se zabránilo jejímu boomu. „Neříkám, že je nutné všechno podporovat, ale určitě není potřeba házet klacky pod nohy. Domnívám se, že současný stop stav už není opodstatněný,“ míní projektový manažer České agentury pro obnovitelné zdroje energie Bronislav Bechník.

Stop stav na připojování nových solárních elektráren do sítě vyhlásil provozovatel přenosové soustavy ČEPS 14. února 2010. Obává se totiž výkyvů v dodávkách solárních elektráren, které jsou silně závislé na počasí. Výkyvy by mohly podle ČEPSu mít velmi negativní vliv na stabilitu přenosové soustavy a mohly by způsobovat velké výpadky v dodávkách. Než uzavíraní nových smluv a připojování dalších solárních elektráren do sítě ČEPS obnoví, chce tyto vlivy detailně prostudovat.

Provozovatelé elektráren se ale vzdát nehodlají. Spoléhají především na lobbing, který není v jejich oboru žádnou novinkou a patří k normálu. „Já si myslím, že lobbuje každý, lobbují jak výrobci fotovoltaických panelů, tak výrobci jaderných elektráren. To je v demokracii normální,“ dodal Bechník.

Ministerstvo průmyslu: Solární byznys nelikvidujeme

Ministerstvo ale částečné regulační kroky vůči solárním elektrárnám obhajuje. „Co se týče solární energie, tak Česká republika je na špičce ve světě. My jsme číslo jedna nebo dva v instalovaném výkonu solární energie, a tedy to, že bychom nějakým způsobem likvidovali toto odvětví, je samozřejmě nesmysl,“ míní mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček.

Kvůli solárnímu boomu, který podle Energetického regulačního úřadu hrozil skokovým zdaněním elektrické energie pro domácnosti i podniky, uvalila loni vláda na solární byznys na tři roky speciální 26procentní daň. O více než polovinu klesla také výkupní cena energie ze solárních elektráren připojených do sítě od ledna 2011. Provozovatelé fotovoltaických elektráren se proti novým podmínkám hodlají bránit v arbitrážích, ve hře je už také stížnost k Ústavnímu soudu.