Peru, Mexiko, Chile a Kolumbie chtějí překonat Mercosur

Lima - Peru, Mexiko, Chile a Kolumbie ve čtvrtek stvrdily závazek vytvořit jednotný trh. Svým objemem by tak překonal i skupinu Mercosur, která sdružuje Argentinu, Brazílii, Paraguay a Uruguay. Do budoucna by se k vznikající organizaci měly připojit i Panama a Ekvádor, zatímco do konkurenčního společenství chce zase vstoupit Venezuela. Takzvaná „Tichomořská dohoda“ ovšem stále ještě nepřináší žádné konkrétní závazky.

Skupina už nyní tvoří polovinu exportu Latinské Ameriky

Nová skupina bude mít spolu s Panamou 200 milionů obyvatel, zdůraznil peruánský prezident Alan García při příležitosti podpisu dokumentu o hlubší integraci v metropoli Peru Limě. Budoucí členské země už nyní představují 55 procent současné exportní kapacity Latinské Ameriky.

Jihoamerická obchodní dohoda (zdroj: ČT24)

Mexický prezident Felipe Calderón k tomu dodal, že mají čtyři zakládající ekonomiky hodnotu 872 miliard dolarů (zhruba 14,2 bilionu korun). Mercosur proti tomu má hodnotu jen 543 miliard dolarů. Objemem exportu překonává skupina organizaci Mercosur 443 miliardami ku 282 miliardám dolarů.

Juan Manuel Santos, prezident Kolumbie:

„Teď je na naši dohodu nejvhodnější doba. A aliance uvítá všechny další země, které se budou chtít připojit, protože tohle je otevřené společenství. Doufáme, že se připojí i Panama, Ekvádor a další.“

Pro vytvoření silného obchodního bloku mají státy dobré důvody. Například Mexiko může využít dohod, které Chile a Peru v minulosti uzavřely s Čínou, a směřovat export právě tam. Přílišná provázanost Mexika s ekonomikou Spojených států ho totiž v posledních letech spíše oslabuje.

Podle prezidenta Meziamerické rozvojové banky (IADB) Luise Morena vznikne blok o více než pěti milionech čtverečních kilometrech, s hodnotou hrubého domácího produktu 1,5 bilionu dolarů a objemem vnitřního obchodu 18 miliard dolarů. Zatím je však skutečný vznik uskupení daleko. Dohoda je totiž spíše jakýmsi itinerářem postupné integrace zúčastněných zemí.