Zaprášené police s knihami jsou minulostí, antikvariáty sází na internet

Praha - České antikvariáty se ve velkém přesouvají na internet. Tlačí je k tomu drahé nájmy ve městech a úbytek zákazníků v kamenných prodejnách. Ty, které se nepřizpůsobily a nejsou úzce specializované, zanikají. I obchodníci na síti ale bojují s obecně klesajícím zájmem Čechů o knihy.

„Pro nás byl internet ze začátku doplňkový prodej. Dneska je to tak, že se to přesouvá, že těžiště už je na internetu, a antikvariát se stal takovou výdejnou,“ popsal současnou situaci předseda Svazu antikvářů ČR Tomáš Maděra. „Bez internetu je člověk ztracený v tomhle oboru,“ potvrdil majitel antikvariátu Motýl Martin Přibyl. Podle prodejců totiž náklady spojené s provozem krámu a personálem nakonec většinu menších antikvariátů udusí.

Podle Maděry už využívají internet ke svému podnikání téměř všechny antikvariáty. Jeho využití přitom drtí kamenné prodejny stále více. „Internetový prodej jako takový rozředil množství zákazníků, kteří jsou schopni a ochotni něco koupit v kamenné prodejně. Takže internetový prodej je vlastně jediné východisko,“ podotkl majitel antikvariátu Jindřich Bretschneider. A tak řada antikvářů přestává prodávat v kamenných prodejnách úplně. Jsou podle nich zbytečným břemenem, které jenom zvedá náklady a přináší malé, nejisté výdělky.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

Přesun prodejců knih z druhé ruky do virtuálního prostoru internetu má podle antikvářů ale i řadu výhod. Knížky se tak dostanou i k lidem v menších městech – kde kamenné antikvariáty chyběly. Antikváři se každopádně shodují, že následujících pár let bude pro knihaře osudových. Ukáže se totiž, kdo je schopný obchodník – a kdo jen nostalgický snílek.

Vydáno pod