Většina firem je pro zachování zvýhodnění stravenek

Praha - Devět z deseti tuzemských firem je přesvědčeno, že by stát měl zachovat současný systém stravování a daňového zvýhodnění stravenek. Podle průzkumu společnosti Factum Invenio očekávají více než tři čtvrtiny firem v případě zrušení daňového zvýhodnění stravenek a zavedení zaměstnaneckého paušálu tlak zaměstnanců na růst mezd. Údaje vyplývají z průzkumu mezi 200 tuzemskými firmami, které svým zaměstnancům poskytují závodní stravování. Ministerstvo financí chce podporu stravenek nahradit zaměstnaneckým paušálem ve výši tří tisíc korun ročně. Stravenky v současnosti využívají zhruba tři miliony lidí.

Ministerstvo financí v rámci daňové reformy navrhuje zavedení tzv. zaměstnaneckého paušálu a předpokládá zrušení dosavadního systému daňového zvýhodnění stravenek a jeho nahrazení daňově uznatelným odpočtem, který zaměstnancům přinese měsíční daňovou úsporu nejvýše 250 korun. Tlaku na zvýšení mezd ze strany zaměstnanců se nejvíce obávají firmy, které provozují jídelny. Jejich zaměstnanci totiž rozdíl mezi stravenkami a paušálem pocítí v největší míře, vyplývá z průzkumu.

Pavel Dušek, prezident Unie zaměstnavatelských svazů

„Zaměstnanecký paušál postrádá pro zaměstnavatele smysl, neboť neplní roli zaměstnaneckého benefitu - nemotivuje zaměstnance k pravidelnému stravování, nevytváří vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem a neodlišuje zaměstnavatele na trhu práce.“

Rozhovor s Petrem Frischem (zdroj: ČT24)

„Zatímco o smyslu současného systému závodního stravování se stravenkami nepochybuje 92 procent firem se závodní jídelnou, v případě zaměstnaneckého paušálu jsou názory výrazně skeptičtější. Zaměstnanecký paušál nepovažuje za smysluplný 67 procent firem,“ prohlásil Miroslav Fous, ředitel výzkumu ve Factum Invenio.

Petr Frisch, partner daňového oddělení Mazars

„Pokud by bylo současné osvobození příspěvku zaměstnavatele na stravování zrušeno, mají zaměstnavatelé obavy, že zaměstnanci po nich budou chtít kompenzovat tuto ztrátu svého příjmu.“

Zhruba 14 procent firem považuje současný systém stravování za diskriminační. Podle studie poradenské společnosti Mazars přibližně půl milionu zaměstnanců z nižších příjmových skupin na navrhovaná daňová zvýhodnění nedosáhne. Nynější systém závodního stravování a stravenek je tak výhodnější než zaměstnanecký paušál pro 83 procent zaměstnavatelů disponujících závodní jídelnou.

Ministerstvo se pustilo do rušení daňových výjimek

V rámci daňové reformy hodlá ministerstvo financí zrušit zhruba čtvrtinu z celkových 118 daňových výjimek. Zaniknout by mělo nejen osvobození od daně u stravenek nebo režijních jízdenek, ale například i u příspěvku na výstroj nebo výsluh u ozbrojených složek. Skončit by měl i odpočet od daně u příspěvku odborům.

Ministerstvo odůvodňuje ukončení daňového zvýhodnění u nejvíce diskutovaných benefitů tím, že neexistuje žádný sociální ani ekonomický důvod, aby tyto příjmy nepodléhaly zdanění. Jako náhradu za to plánuje ministerstvo zavést zaměstnanecký paušál ve výši tří tisíc korun ročně.

Stravenky
Zdroj: František Vlček/isifa/Lidové noviny