Nejlepší práci nabízejí firmy Amgen a Red Hat

Praha - Technologická firma Red Hat Czech se stala vítězem v kategorii velkých společností osmého ročníku soutěže o nejlepšího zaměstnavatele České republiky v roce 2011, kterou pořádá poradenská firma AON Hewitt. První příčku kategorie malých a středních společností pak obsadila firma Amgen, která se zabývá výrobou a prodejem léčivých výrobků na základě moderních biotechnologií.

Nejspokojenější jsou zaměstnanci IT firem. Mezi třinácti vyhlášenými společnostmi bylo sedm právě z oboru informačních technologií. V kategorii firem s víc než 250 zaměstnanci pak získaly první i druhé místo. „Lidé jsou pro firmu tou největší hodnotou. V IT bych řekl, že jsou hodnotou jedinou, protože jejich znalosti, schopnosti, know how, to je to jediné, co firma má,“ vysvětlil ředitel vývojového centra společnosti Red Hat Radovan Musil.

Firmy byly vyhlášeny v závislosti na výsledcích studie Best Employers ČR 2010/2011. Mezi velkými společnostmi skončila na druhém místě firma Microsoft a na třetím Philip Morris ČR. U malých a středních podniků byla druhá společnost Oriflame Software a třetí Et netera.

Nejlepší zaměstnavatelé v Česku (zdroj: ČT24)

V kategorii malých a středních firem vyhrál Amgen, který se zabývá výzkumem, vývojem a výrobou léků z oblasti molekulární a buněčné biologie. „Tím nejdůležitějším motivátorem pro naše zaměstnance je smysluplná práce, kterou mají, a vědí, že svým výkonem pomáhají přinášet inovativní léky našim pacientům po celém světě,“ uvedla personální manažerka firmy Amgen Martina Hauserová.

Kdo má nejvíce namotivované zaměstnance?

Přihlášku do soutěže poslalo 71 společností z různých odvětví, do celkového hodnocení se jich dostalo 62. Ankety se účastnilo přes 11 270 zaměstnanců. O umístění přitom podle organizátorů nerozhoduje porota či subjektivní názor vedení, ani jméno, obor či velikost. Mezi nejlepší zaměstnavatele mohou patřit jen firmy, které mají vysokou motivovanost a názorovou shodu mezi zaměstnanci a manažery.

Letošní výsledky však ukázaly, že průměrná motivovanost zaměstnanců ve srovnání s minulým rokem klesla. Mezi důvody poklesu podle autorů studie patří mimo jiné skutečnost, že zpětná vazba mezi zaměstnanci a manažery byla na nižší úrovni.

Zaměstnanci ale mají větší možnosti, pokud jde o benefity, které jim firmy poskytují. Už dávno nejde jen o stravenky, služební auto, mobil nebo notebook, jak dokládá obchodní ředitel AON Risk Solutions Tomáš Kříž: „Kromě klasických evergreenů, kterými jsou spořicí a důchodové programy požívající určité daňové zvýhodnění, vidíme nárůst zájmů o rizikové životní pojištění a o úrazové pojištění.“

  • Práce v kanceláři autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1985/198495.jpg
  • Manažerka zdroj: www.visageventures.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2470/246952.jpg
Vydáno pod