Vysoký deficit dodal ratingu USA negativní nádech

New York - Investoři by se měli mít na pozoru před velkými rozpočtovými deficity a rostoucí zadlužeností americké vlády. Stanovisko podobného znění dnes vydala ratingová agentura Standard & Poor's, která revidovala výhled hodnocení Spojených států ze stabilního na negativní. Ratingy země ale v dnešním rozhodnutí potvrdila na AAA/A-1+.

S&P zároveň uvádí, že ekonomika Spojených států je flexibilní a velmi různorodá. Efektivní je rovněž měnová politika USA, která podporuje růst produkce a zároveň potlačuje inflační tlaky. Výjimečnou externí likviditu dává Spojeným státům mimořádná pozice dolaru mezi měnami ve světě.

S&P

„Protože USA mají, v porovnání s jinými státy s ratingem AAA, deficit, který považujeme za velmi velký, zadluženost vlády se zvyšuje a cesta k řešení toho se nám nezdá jasná, revidovali jsme výhled dlouhodobého ratingu ze stabilního na negativní.“

Rating USA (zdroj: ČT24)

„Rating je stejný, ale hlavní informace představuje dostatečný šok,“ reagoval analytik společnosti DRW Trading z Chicaga. Podle analytika bude mít zpráva negativní dopad na dolarová aktiva. Ropný trh ale nijak výrazně nereagoval na rozhodnutí S&P.

Vysoký americký deficit nahání investorům hrůzu

Přestože Spojené státy mají v poměru k Portugalsku vyšší státní dluh, státní bankrot je v horizontu nejbližších let vysoce nepravděpodobný. Kromě faktické výše dluhu je třeba se totiž soustředit na kredibilitu dané země a na její náklady na obsluhu samotného dluhu. Pokud totiž vláda sáhne k restrukturalizaci trhu, jedná se o její vlastní rozhodnutí. Není totiž dost dobře možné, aby zemi došly finanční zdroje na splácení dluhu. Státní dluh Portugalska, který zemi nakonec donutil požádat o pomoc, se podle finančního serveru MarketWatch pohybuje kolem 87 procent HDP. V případě Spojených států je to asi 99 procent. Zatímco rozpočtový deficit Portugalska činí 8,6 procenta HDP, deficit Spojených států loni vzrostl na 8,9 procenta HDP.

Lisabon
Zdroj: Jasper Juinen/ISIFA/Getty Images
Vydáno pod