Cedule proti Skansce musí od silnic pryč

Praha – Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nesmí používat u dálnic a silnic cedule, které upozorňují na údajně nekvalitní práci společnosti Skanska. V předběžném rozhodnutí to nařídil Městský soud v Praze. Skanska navíc dnes podala na ŘSD a ministerstvo dopravy žalobu na ochranu dobré pověsti.

Soud už ale nevyhověl návrhu Skansky na předběžné opatření, které by ministerstvu dopravy zakázalo nařizovat ŘSD, aby podobné cedule u silnic a dálnic instalovalo. „Ve vztahu k ministerstvu dopravy Městský soud v Praze uzavřel, že je nepřípustné, aby omezoval orgán výkonné moci – ministerstvo dopravy - v jeho činnosti a působnosti,“ řekla mluvčí městského soudu Martina Lhotáková.

Konflikt Skansky s ŘSD a ministerstvem dopravy se táhne už delší dobu. „Výpady pana ministra Bárty a jeho prodloužené ruky ŘSD jsme trpělivě snášeli skoro měsíc,“ řekl generální ředitel Skanska Dan Ťok. Podle něj se společnost snažila veškeré reklamace řešit v klidu a v rámci smluvních podmínek. ŘSD podle něj o kvalitě práce společnosti, posudcích a reklamacích lže, a proto se společnost bude proti poškozování dobré pověsti bránit žalobou. Poškozování pověsti by údajně mohlo ŘSD a ministerstvo dopravy stát 50 milionů korun.

Skanska versus ŘSD (zdroj: ČT24)

Vít Bárta, odstupující ministr dopravy (VV)

„Já jsem z byznysu a v byznysu funguje jedno základní pravidlo. Když si zákazník na něco stěžuje, když firma nebo dodavatel něco dělají špatně, tak stačí naznačit a každý dodavatel v zájmu své cti, v zájmu ochrany svého dobrého jména, v zájmu dobrého vztahu se svým zákazníkem, udělá vše, aby vyšel svému zákazníkovi vstříc.“

ŘSD v současné době se Skanskou řeší několik reklamačních řízení. Podle již dřívějšího sdělení generálního ředitele ŘSD Jiřího Švorce jsou největší potíže s kvalitou silnice D11, kde se zvlnil povrch vozovky, sesutí svahu na silnici D47 u Bílovce a chybějící atest svodidel na dálnici D1, která společnost už vyměnila. Celkovou výši reklamace vůči společnosti Skanska ŘSD odhadlo na 600 milionů korun. Skanska takový objem reklamací pokládá za neoprávněný.

Na reklamovaných úsecích silnic od poloviny března stojí cedule, které řidiče upozorňují na dodavatele stavby a na to, že Ředitelství silnic a dálnic je musí opravit. Rovněž na těchto úsecích byla snížená povolená rychlost.

Vít Bárta
Zdroj: ČT24