Móda růžových vín neskončila

Praha - Vinaři v České republice produkují stále více růžového vína, jak vyplývá ze statistik Svazu vinařů ČR o spotřebě modrých hroznů. Produkce moravských a českých růžových vín během pouhých čtyř let narostla více než trojnásobně. Zatímco v roce 2006 se na výrobu růžových vín využilo zhruba šest procent modrých hroznů, tak loni to byla již pětina. Loňské počasí však obecně hroznům příliš nepřálo a oproti potenciálu českých vinic byla úroda roku 2010 zhruba poloviční.

„V ČR už prakticky není vinařství, které by růžové víno nevyrábělo. Lidé mají o rosé zájem a ten roste. Pro moravské i české vinaře se tak růžové víno stává stále zajímavějším obchodním artiklem,“ uvedl člen rady Vinařského fondu ČR Jiří Hort.

ředitel Vinařského fondu ČR Jaroslav Machovec

„Moravské a české rosé je rok od roku populárnější, jeho spotřeba se zvyšuje, a co je nesmírně důležité, také kvalita našich růžových vín je na velmi dobré úrovni.“

Komentář Jaroslava Machovce (zdroj: ČT24)

Podle předsedy Aliance vinařů V8 Petra Marcinčáka má moravské růžové víno velmi dobré vyhlídky: „Díky své poloze a klimatu vinice dávají vína, která jsou hodně ovocná, mají vysokou aromatiku, krásně voní a zachovávají si svěžest a pikantní kyselinku. Kombinace vinaře, 'terroiru' a révy dává vzniknout vínům, která jsou zajímavá a lidi oslovují.“

Vinaři loni nasbírali jen poloviční množstí hroznů

„V běžném roce se vyprodukuje kolem 800 tisíc hektolitrů vína, v minulém roce to bylo něco přes 400 tisíc hektolitrů vína,“ přiblížil vinnou úrodu ředitel Vinařského fondu ČR Jaroslav Machovec. Podle něj byla sklizeň všech odrůd v roce 2010 mnohem nižší, než vinaři očekávali a „než by si zasloužili“.

V uplynulém roce navíc pokračoval trend vyššího vývozu vín do ciziny, podpořený prezentací českých vinařství v zahraničí a častými oceněními na zahraničních výstavách. „Vývoz ale nebude nikdy dominantní. Dominantní je tuzemská spotřeba, protože našeho vína se vyrobí podstatně méně, něžli se spotřebuje celkem v ČR,“ dodal Machovec.

Podzimní vinice
Zdroj: ČT24
Vydáno pod