Nezaměstnanost na 9,2 procenta, bude klesat i dál

Praha – Z ministerstva práce a sociálních věcí přišla dobrá zpráva. Česká nezaměstnanost nadále klesá. V březnu oproti předchozímu měsíci spadla o 0,4 procentního bodu na 9,2 procenta. Potěšení jsou i analytici. Očekávali totiž pokles nezaměstnanosti na 9,3 procenta. I přes pozitivní informaci je stále bez práce 548 tisíc lidí. Meziročně je to o 19 tisíc méně.

Analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk:

„To zlepšení na trhu práce nebylo dáno pouze těmito přechodnými faktory, ale zlepšil se například i počet volných pracovních míst, což je pozitivní signál.“

Příjemné snížení přišlo podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Vlka především díky příznivému sezonnímu efektu. Se začátkem jara se totiž například opět rozjíždějí práce ve stavebnictví a zemědělství. Tyto faktory mají na nezaměstnanost tradičně příznivý vliv. Přesto bylo letos zlepšení silnější.

O jednu volnou pozici se bilo 16 uchazečů

Uchazeči o práci měli v březnu větší šance. Počet volných pracovních míst totiž vzrostl o 5,5 procenta na téměř 34 tisíc. Podle Vlka to oproti minulým letům závratné číslo není, důležitý je ale trend růstu. Místa podle analytika vznikají především v průmyslu, který zaznamenal pozitivní obrat. Za pozitivním vývojem stojí především sektory zaměřené na vývoz.

Nově bylo ve třetím měsíci v roce na úřady práce nahlášeno 19 tisíc volných pracovních pozic. Na jednu nabídku práce tak připadalo v průměru 16,1 uchazeče. Dalších téměř 50 tisíc osob se na úřad práce v březnu nově obrátilo. Je to o něco více než v únoru. Ještě v loňském březnu však byla situace podstatně horší. Z evidence úřadů naopak odešlo bezmála 69 tisíc uchazečů. Do nového zaměstnání z nich ve sledovaném měsíci nastoupilo 48 tisíc.

Pokles nezaměstnanosti zaznamenalo všech 77 úřadů práce. Nejlepší výsledky zaznamenaly okresy Rokycany, Písek a Strakonice. Nejnižší míry dosáhla nezaměstnanost tradičně v Praze, a to kolem čtyř procent. Další místo také není překvapením. Obsadila ho Mladá Boleslav se 4,9 procenta. Vyšší míru nezaměstnanosti, než je republikový průměr, naopak vykazuje 50 okresů. Nejhůře je na tom Jesenicko s 19 procenty. Na záda mu však dýchá Bruntálsko, Mostecko, Děčínsko a Hodonínsko.

Češi se o práci dál bojí

I přes pozitivní výsledky se bojí o ztrátu práce zhruba 64 procent Čechů. Je to ještě o procento více než přesně před rokem. Podle Vlka už se ale zaměstnanci bát nemusejí. „Vlna propouštění, kterou jsme zažili, tak už je pryč. Na přelomu roku bylo to propouštění o něco výraznější a nyní by mělo převládat spíše to nabírání nových zaměstnanců,“ tvrdí odborník. „V tuto chvíli nějaké částečné propouštění v určitých sektorech je ještě možné,“ upozorňuje ale analytik Citfinu Tomáš Volf.

Míra nezaměstnanosti na konci roku? Prý 8,5 procenta:

„Vidím pozitivní trend i pro zbytek letošního roku. Míra nezaměstnanosti by měla postupně klesat, ke konci roku zhruba na 8,5 procenta. Samozřejmě tam budou výkyvy, neboť během roku jsou tam další sezonní krátkodobé faktory, které mohou nezaměstnanost vychylovat až k 8 procentům, nebo naopak o něco výše, ale celkově ten trend by měl být směrem dolů,“ dodává optimisticky Vlk.

V Evropě Česko patří k zemím s nejnižší nezaměstnaností. Třeba na  Slovensku se vyšplhala na 14,6 procenta. V Polsku je téměř na 11 procentech. Celoevropský průměr dosahuje 10 procent.

  • Registrovaná míra nezaměstnanosti autor: ČT24, zdroj: MPSV http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2455/245406.jpg
  • Nezaměstnanost zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2455/245420.jpg
Vydáno pod