Se znovuotevřením Zelené úsporám se nedá počítat

Praha - Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) se program Zelená úsporám na zateplování budov znovu otevřít nechystá. V rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál uvedl, že by to byl ve chvíli, kdy se nedostává peněz na už přijaté žádosti, čirý populismus. O dalším postupu při vyřizování žádostí chce rozhodnout příští týden, až ministerstvo obdrží analýzu časové řady přijímání loňských žádostí. Program disponuje 19,6 miliardy korun, při sečtení všech požadavků několik miliard schází.

Zatím nebylo vyplaceno 42 tisíc z 80 tisíc žádostí. Přijímání žádostí ministerstvo zastavilo v listopadu, podle některých kritiků čekalo do senátních voleb, aby nepokazilo pověst politiků vládních stran. Ještě v únoru ministr tvrdil, že program nemíní zrušit, s obnovením přijímání žádostí čeká jen na to, až budou vyřízeny ty z loňska.

Teď se ale zdá, že programu docházejí peníze. Chalupa uvedl, že bude hledat takovou cestu, aby se dostalo na všechny už přijaté žádosti a aby se výše dotací blížila co možná nejvíc už vyplaceným podporám. Jak přesně bude postupovat, rozhodne až příští týden. Existují podle něj tři možnosti od krácení výše dotací přes vyplácení podpory podle data podání žádostí až k posuzování kvality zpracování dokumentace.

Na finanční situaci programu by se mohlo podepsat i japonské zemětřesení

Program disponuje penězi z prodeje emisních povolenek. Podle ministra lze ještě počítat s mírným navýšením zisku, doba velkých obchodů už je ale pryč. „My je postupně prodáváme. Je veřejným tajemstvím, že největším kupujícím je Japonsko,“ uvedl Chalupa. Jenže právě to by mohlo příjmy programu ještě přiškrtit. Neví totiž, jak bude Japonsko postupovat v obchodu s emisemi po katastrofickém zemětřesení, které zemi zpustošilo začátkem března.

O budoucnosti programu má dnes Chalupa hovořit také s náměstkyní Rut Bízkovou. V pátek se v médiích objevila informace, že Bízková má být kvůli problémům programu odvolána. Ona sama ale prý o ničem takovém neví. Program byl podle Bízkové do loňska mimořádně úspěšný, chybu vidí v personálních změnách provedených v řízení fondu na konci loňského roku a v přehodnocování kritérií programu. Odpovědnost za problémy spojené se Zelenou úsporám Bízková necítí, leží podle ní na ministrovi.