Fitch snížila rating Portugalska

New York – Ratingová agentura Fitch srazila hodnocení úvěrové spolehlivosti Portugalska o tři stupně na známku BBB minus. To je pouhý jeden stupeň nad spekulativním pásmem. Fitch varuje před dopady, které může mít politická krize na státní finance a schopnost země zajistit si vnější pomoc.

Finanční trhy krok agentury očekávaly. Fitch tak nyní hodnotí závazky Portugalska stejně jako její konkurent, agentura Standard & Poor's. Výhled ratingu zůstává negativní, takže jej agentura může v nejbližších měsících snížit ještě hlouběji.

Třetí z největších ratingových agentur, Moody's Investors Service, má pro závazky Portugalska známku A3. To je tři stupně nad známkou, kterou má pro Portugalsko Fitch a S&P.

Portugalsko dnes vydalo další emisi dluhopisů, podle expertů si tím však jen kupuje čas. Lisabon totiž musí zaplatit mnohem vyšší úrok, než jaký ze srovnatelných papírů platil před rokem i ještě před pár měsíci. Experti se domnívají, že Portugalsko vydrží bez zahraniční finanční pomoci dva, možná i tři měsíce.

Vláda premiéra Josého Sócrata se snažila prosadit další úsporná opatření, parlament je ale neschválil. Premiér tedy podal demisi, a mandát vlády tak byl degradován na pouhou udržovací funkci. Země má však poslední dobou více problémů, před pár dny se například ukázalo, že rozpočtový deficit za loňský rok je vyšší, než se předpokládalo.