Pojištění proti úpadku nově vyžaduje zákon

Praha - Personálním a pracovním agenturám zbývá už jen několik hodin, aby se pojistily proti úpadku. Vyžaduje to zákon o zaměstnanosti. Firmám, které nebudou mít potřebné dokumenty během dneška, hrozí správní řízení vedené ministerstvem práce, které může skončit až odebráním licence. Nastavená pravidla ale budou platit jen do konce roku. Novelu zákona o zaměstnanosti totiž agentury napadly u Ústavního soudu a uspěly. Ministerstvo tak musí celý zákon přepracovat.

Do posledních dnů bojovaly agentury s ministerstvem a snažily se ještě povinnost pojistit se proti úpadku zvrátit. Vadí jim jak výše pojistného, tak nedostatečný výběr těchto produktů na trhu. „Z 30 pojišťoven, které jsou na trhu v České republice, takové pojištění nabízí dvě,“ tvrdí Radovan Burkovič z Asociace pracovních agentur.

Zákon se přitom týká více než 1300 personálních agentur a asi 100 tisíc zaměstnanců. Pojištění se navíc bude uzavírat jen do konce tohoto roku, pak musí – dle rozhodnutí Ústavního soudu – začít zákon platit v jiném znění. Agenturám kromě výše pojistného vadí taky to, že se musí pojistit i proti úpadku svých klientů.

Pracovní agentury a pojištění (zdroj: ČT24)

„Budeme se snažit velmi intenzivně a ve velmi krátkém časovém horizontu zpřesnit tu právní úpravu pojištění,“ je přesvědčen ředitel odboru realizace služeb zaměstnanosti Jiří Vaňásek. Tvrdší podmínky pro pracovní agentury prosadily odbory a to kvůli špatným pracovním podmínkám, ale taky třeba podezření na krácení daní.

Vydáno pod