NASA na Floridě asi propustí tisíce lidí

Mys Canaveral - Florida se do současnosti těšila ze čtyř miliard dolarů ročně. Posílala je sem vesmírná agentura NASA. Teď mají ale Floriďané strach, že tyto časy končí. NASA navíc zaměstnává desítky tisíc lidí. Omezení letů vesmírných raketoplánů tak výrazně zasáhne ekonomiku Floridy. Vliv bude mít i na takzvanou vesmírnou turistiku.

Pro 40 tisíc Floriďanů, které vesmírné projekty živí, bylo poslední přistání raketoplánu Discovery smutnou podívanou. Agentura NASA totiž zruší po 30 letech výpravy lodí do vesmíru a oni nejspíš přijdou o zaměstnání. „Samozřejmě je smutné vidět, že program končí. Pracovalo na něm hodně lidí a dali mu své srdce i duši. Jsme pyšní na to, co děláme,“ uvedla zaměstnankyně NASA Rachel Eidermannová.

Konec programu odláká turisty

NASA na Floridě bude nejspíš propouštět (zdroj: ČT24)

Téměř třetina hostů restaurace John Houvardase souvisí s vesmírnou turistikou. Tisíce lidí jezdí sledovat starty raketoplánů a obhlížet dráhu a centrum. „Ovlivní to celý náš byznys. Je to hrozné, nevědět, co bude zítra, příšerná nejistota,“ stěžuje si majitel restaurace. 

Senátor za Floridu Bill Nelson:

„Je to obrovská tragédie. Máme nejlepší tým na světě. Pokud se rozpadne, bude to velká lidská i technologická tragedie.“

Letos má americký Národní úřad pro letectví a vesmír ještě v plánu dva starty. V dubnu poletí Endeavour, v červnu Atlantis. NASA se také zaměří na jiné projekty. Ty však zatím mají zpoždění. Poté využije agentura pro své lety do vesmíru ruskou vesmírnou loď Sojuz. Za jedno sedadlo pro amerického astronauta si budou Rusové účtovat přes 51 milionů dolarů.