ČSSD: Nový koaliční návrh reformy je horší než ten předchozí

Praha – I přes nové nastavení úprav v dani z přidané hodnoty, které dnes koalice představila, jsme rozhodnuti důchodovou reformu po vyhraných volbách zrušit, vzkazují sociální demokraté koalici i občanům. Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka je nový návrh, který počítá se sjednocením DPH na 17,5 procenta, ještě horší než ten předchozí. Nepřipouští totiž žádné výjimky z jednotné sazby, jež by ulevily především sociálně slabým, v jejichž spotřebním koši základní potraviny dominují. Náhlý obrat v postoji koalice se nezamlouvá ani některým ekonomům.

I když koalice slibovala, že Pandořinu skříňku změn v důchodové reformě otvírat nebude, dnes to přesto udělala. Pod tlakem Věcí veřejných se rozhodla nižší sazbu daně z přidané hodnoty od příštího roku zvýšit na 14 procent, o rok později pak chce obě sazby sjednotit na 17,5 procentech. Neshody mezi koaličními partnery se tím sice nejspíš podařilo zažehnat, vavříny si ale vládní strany ani tímto nevydobyly u opozice.

„Jestliže se vládní koalice sejde a na jednom sezení se dozvíme úplně jiná čísla, tak to vypadá, že se tady údaje kolem DPH přehazují jako brambory,“ prohlásil Zaorálek. Jediné, co je na novém návrhu podle něj pozitivní, je to, že se DPH nebude sjednocovat už letos. „Je to mnohem horší než původní návrh, protože už nejsou žádné výjimky na potraviny, léky a tak dále,“ dodal. Z reformy se v pojetí koalice podle Zaorálka vytratil i její cíl – zajistit udržitelné penze pro co největší počet lidí.

ČSSD se rovněž obává, že by se mohlo zdražovat víc než v případě zpuštění původní varianty koaličního návrhu. „Tam hrozí riziko, ne že to prodejci vstřebají do marže, ale naopak že si ještě přisadí,“ uvedl stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek. Inflace podle něj zrychlí zhruba o dvě procenta.

Sociální demokracie požaduje, aby se o reformě v Parlamentu hlasovalo ústavní většinou, ve sněmovně by tedy musel návrh získat 120 hlasů. Koalice přitom má jen 118 poslanců. Pokud se koaliční partneři s opozicí neshodnou, je ČSSD i nadále rozhodnuta po svém vítězství ve volbách reformu zrušit a vrátit prostředky, které si lidé naspoří na individuálních účtech do státního pilíře. Fakticky by se tak jednalo o znárodnění soukromých fondů.

Ústavní většinu pro reformu chce i Drábek

Pro to, aby se důchodová většina schvalovala ústavní většinou je i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Do systému by to podle něj přineslo stabilitu. „Já si myslím, že by bylo velmi vhodné, aby důchodová reforma, respektive její základní prvky byly zakotveny vyšší právní silou, než je jenom sílá běžného zákona, právě proto, aby byla vyšší záruka, že je to dlouhodobé řešení,“ zdůraznil v dnešních Událostech, komentářích.

Místo jedné DPH daňová progrese a vyšší daň pro firmy

Že by se koalice s opozicí nakonec domluvila, se přitom zdá jen málo pravděpodobné, i když obě strany ještě hodlají zasednout k jednacímu stolu. Představy sociálních demokratů o „správné“ penzijní reformě zůstávají zcela neměnné. „My jsme přesvědčeni, že je třeba změnit parametry toho systému. Zároveň navrhujeme určité daňové změny – zavedení progresivní daně, zvýšení daně z příjmů právnických osob, prostě úpravy, které dlouhodobě hlásáme,“ podtrhl Zaorálek.

Ekonomové: Koalice si zadělává na problémy

Marek Romancov, partner pro daně Deloitte

„Je to velké plus pro banky, pro pojišťovny, protože těm se změní vstupy. Je to velké plus pro veřejný sektor, nemocnice, školy a podobně. A je to velké plus pro jednotlivce, třeba i pro exprimátora Béma, protože se zlevní tunel Blanka a zlevní se luxusní hodinky. Ale stejně tak se dají najít i důvody, proč to není dobré.“

Dnešní koaliční rozhodnutí kritizuje nejen opozice, ale i někteří ekonomové. Podle ředitelky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové koalice nekonzistentností svého postoje zadělává na problémy celé ekonomice. „Tímto problémem je chaos a nestabilita. Neustálé změny daní vnášejí do ekonomiky extrémní nestabilitu. Není možno vytvářet očekávání. V podstatě není možné dělat dlouhodobé plány, když se daně mění každou chvíli,“ upozornila.

Koalice krom toho dnešním rozhodnutí dala jasně najevo, k čemu má vyšší sazba DPH sloužit. Krytí nákladů důchodové reformy to prý rozhodně není. „K náhlé změně DPH možná vedl tlak veřejnosti, možná tlak prezidenta, možná předešlá nejednotnost koaličních stran, možná vše dohromady, ale rozhodně ne podrobná a důkladná analýza. DPH se tedy zvyšuje nikoliv kvůli penzijní reformě, jak vláda tvrdila, ale kvůli dírám ve státním rozpočtu,“ zdůraznila Šichtařová.

Neradujte se, ceny klesat nebudou

Studenou sprchu ekonomové mají i pro ty, kdo se těší, že díky snížení vyšší sazby daně některé zboží a služby zlevní. Obchodníci totiž podle nich nejspíš zboží nezlevní a budou si raději vylepšovat své příjmy. Snížení vyšší DPH tak lidé na svých peněženkách zřejmě nepoznají. „Cena nemusí klesnout v případě zboží, které je relativně necitlivé třeba na ceny za opravy spotřebičů,“ upozornil analytik David Marek.

Jednu sazbu daně z přidané hodnoty má nyní v Evropské unii pouze Dánsko. Podle regulí společenství přitom mohou jeho členové mít jednu standardní sazbu, která však nesmí klesnout pod 15 procent, a maximálně dvě snížené sazby. Ty se musí držet nad 5 procenty. Pokud však unie členské zemi udělí výjimku, může být ve výjimečných případech sazba DPH na některé zboží či služby dokonce nulová.

Vydáno pod