Po sjednocení DPH už daně nezvýšíme, slibuje Kalousek

Praha – Vláda se snaží zklidnit vášně, které vyvolal její návrh na výrazné zvýšení DPH. Ministr financí Miroslav Kalousek slibuje, že Nečasův tým po sjednocení DPH na dvaceti procentech už žádné další daně zvyšovat nebude. Uklidňování veřejnosti přichází ve stejnou dobu, kdy vládě podle nejnovějšího průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění věří pouhá čtvrtina obyvatel.

V příštích dnech slibuje Kalousek představit i reformu přímých daní. „Tam rozhodně nedojde ke zvýšení, naopak dojde ke zjednodušení daní,“ slibuje a stejný slib dává i u nepřímých daní, mezi které patří právě daň z přidané hodnoty, spotřební nebo majetkové daně. „Nepředpokládáme žádné pohyby u nepřímých daní,“ uvedl ministr.

S vládou je spokojená jen čtvrtina lidí

Vláda si spravuje reputaci (zdroj: ČT24)

Jenže podobné sliby slyšeli voliči Kalouskovy TOP 09, ale i ODS už před volbami a ani jedna ze stran to nedodržela. Právě ujišťování, že pravicové strany nebudou zvyšovat žádné daně, bylo přitom jedním z hlavních důvodů, proč spolu s Věcmi veřejnými květnové volby do sněmovny vyhrály. I kvůli nedodržení možná nejdůležitějšího slibu celých voleb je podle nového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění spokojena s činností vlády jen čtvrtina Čechů.

Jen čtvrtina občanů je navíc spokojená s tím, jak vláda vysvětluje své kroky, a dokonce jen pětina lidí je navíc spokojena s ministry, kteří ve vládě sedí. Premiéra Petra Nečase a vládní program pak hodnotí pozitivně třetina Čechů. To už některým členům koalice dělá vrásky na čele. „Musíme s tím něco udělat, nebo to dopadne špatně,“ nechal se slyšet ministr dopravy a místopředseda Věcí veřejných Vít Bárta.

Stejně nízkou podporu veřejnosti měla česká vláda naposledy v dubnu 2009, ještě za šéfování premiéra Mirka Topolánka. Nejoblíbenější byla naopak úřednická vláda Jana Fischera, které stabilně věřila více než polovina Čechů.