Donutí vysoké daně HSBC k odchodu do Asie?

Londýn - Jedna z největších evropských bank HSBC zvažuje, že přesune své sídlo z Londýna do Hongkongu. Banka si stěžuje na vysoké daně a přísnou regulaci bankovního sektoru. S možností přesunu sídla HSBC přišel britský list Sunday Telegraph, který se odvolává na akcionáře ústavu. Samotní manažeři tuto informaci popírají. Změnu sídla řeší HSBC každé tři roky, přičemž obvykle jde pouze o formalitu.

Tentokrát podle Sunday Telegraph mezi vedoucími osobami banky zaznělo, že je přesun více než žádoucí. Banka by tak opustila jedno ze světových finančních center po 19 letech. Giganta prý k transferu mimo jiné přiměla nová daň, která se v Británii právě zavádí.

„Vzhledem k případným změnám regulace a s ohledem na další výdaje, jako jsou například bankovní daně, se nás akcionáři a investoři stále častěji ptají, jaké další výdaje budeme v Británii mít,“ uvedli ve společném stanovisku předseda správní rady HSBC Douglas Flint a výkonný ředitel Stuart Gulliver.

Možný přesun ústředí HSBC (zdroj: ČT24)

investor HSBC:

„Změna tónu nás překvapila, ale nemůžeme se přít s čísly, která naznačují, že přesun do Hongkongu by přes noc zvýšil cenu akcií o třetinu.“

Oba manažeři ale svorně dodávají, že slova o přesunu jsou zatím jen spekulacemi a setrvání v Londýně je pro ně prioritou. Výše daně závisí na majetku daného ústavu, v případě HSBC, která vloni vydělala 19 miliard dolarů před zdaněním, by šlo o 600 milionů dolarů, tedy zhruba 10,5 miliardy korun. Drtivá většina zisků přitom pochází ze zahraničí.

Reforma britského bankovního systému přichází poté, co řada evropských vlád zachraňovala finanční domy během posledních dvou let penězi ze státní kasy. I přesto si však jejich manažeři neváhali vyplácet vysoké odměny. Své udělalo i prohlášení šéfa britské centrální banky Mervyna Kinga, který varoval před další krizí celého sektoru.

Hongkong
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org
Vydáno pod