Rating Řecka zase níž a klesat může dál

Londýn – Ratingová agentura Moody's opět snížila rating Řecka. Nově mu udělila známku B1. Hodnocení tak zhoršila o tři stupně a i do budoucna zůstává k vývoji v zemi skeptická. Společnost dokonce tvrdí, že by Řecko po roce 2013, kdy přestane čerpat mezinárodní finanční pomoc, nemuselo být schopno splácet svoje dluhy.

V hodnocení Moody’s už spadlo Řecko – dlouholetý člen Evropské unie a eurozóny – na úroveň zemí, jako je Bolívie nebo Bělorusko. Jen o stupeň níž už má Moody’s sadu známek, kterou získávají země a podniky před bankrotem. Lépe než Řecko hodnotí agentura dokonce i nepokoji zmítaný Egypt.

Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny:

„Agentura Moody‘s snížila Řecku rating kvůli nejistotě ohledně implementace úsporných programů v Řecku a ohledně toho, zda Řecko všechny své stále narůstající dluhy bude v budoucnu schopno splácet. Řecko se sice snaží, zavádí poměrně bolestivé reformy, ale není nikde psáno, že to bude stačit.“

Moody's má pro hodnocení závazků Řecka nejnižší rating ze všech tří hlavních agentur. Jako první taky dala Řecku známku z kategorie vysoce spekulativní. Zemi varuje, že pokud se situace nezlepší, rating sníží znovu. „Za současné situace, kdy se Řecku nedaří výrazněji zvýšit příjmy a posílit  konkurenceshopnost, a dále mu narůstá dluh, tak nehledě na ty reformy, které jsou teď v běhu, je situace neúnosná,“ říká k varování Moody’s hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Odchod z eurozóny?

Někteří analytici o Řecku hovoří jako o hlavním kandidátovi na odchod z eurozóny a případně i na vyhlášení platební neschopnosti. Podle Moody's nebude mít takové daňové příjmy, jak si naplánovalo, což mu značně zkomplikuje snahu splácet pomoc. Agentura vidí problémy i ve snaze řecké vlády reformovat systém zdravotní péče a firmy, které jsou ve vlastnictví státu.

V minulosti se hovořilo například o možnosti odkladu splátek, ani to ale není jisté a nikdo nikdy neřekl, jak by takový mechanismus fungoval a jak by ovlivnil celkové zadlužení Řecka. Podstatné je i to, zda by pomoc po roce 2013 nějak ovlivnila soukromé držitele řeckých dluhopisů.

Jaroslav Brychta, analytik X-Trade Brokers

„Jedinou možnost v politickém smyslu osobně vidím tu, že po roce 2013 bude pomoc dále prodloužena. Eurozóna si půjčkou Řecko k sobě připoutala a nedovedu si představit, že by za dva roky řekla dost. Řecko není soběstačné, důvěra v něj je stále velmi nízká. Evropa prostě bude muset Řecku dále pomáhat.“

„Trh počítá s tím, že Řecko bude muset své dluhy restrukturalizovat, takže ratingové agentury za trhem tak trochu zaostávají,“ míní ekonom finančního ústavu Commerzbank Christoph Weil. To si ale nemyslí řečtí politici, kteří po oznámení agentury podrobili tvrdé kritice nejen samotnou Moody's, ale celý sektor služeb poskytování ratingu pro státní dluhy.