TOP 09 chce výjimku DPH na knihy

Praha - Vládní koalice bude prosazovat ještě další výjimku týkající se daně z přidané hodnoty. Přitom deklarovala, že se shodla na konečném seznamu položek, které sjednocení daně z přidané hodnoty na 20 procentech nepostihne. Chce, aby v nižší, tedy desetiprocentní sazbě DPH, byly nakonec i knihy a tištěná média.

„Knihy jsem nevzdal,“ řekl Aktuálně.cz předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. „A mám v tom podporu pochopitelně ministra kultury, ale i ministra financí,“ dodal. Vidí dva způsoby, kterými by šlo této dodatečné výjimky dosáhnout. První by bylo přimět koaliční partnery, aby z nyní dohodnutých výjimek některé vyřadily. Druhým pak to, že by knihy do nižší daně prosadili jako pozměňovací návrh až ve sněmovně a hledali podporu poslanců napříč spektrem. Tedy i v opozičních lavicích.

Publicista Alexandr Tomský:

„Knihy jsou důležité a není rozhodující, zda jsou papírové nebo elektronické, na něž se zvýšené DPH také vztahuje. Čtení je základem naší kultury. Vzdělané národy potřebují, aby byly knihy dotovány, a ne zdaňovány. Zdaňování knih je naprostá absurdita.“

Rozhovor s Alexandrem Tomským a Petrem Gazdíkem (zdroj: ČT24)

Věci veřejné si prosadily při koaličním jednání, že výjimku z 20 procent DPH bude mít jen sedm druhů potravin. Týkalo by se to ryb, zeleniny, brambor, chleba, mléčné výživy, potravin pro diabetiky a lidi s dalšími metabolickými poruchami. „Problémem je i teplo, proč pan Gazdík mluví jen o knihách,“ rozčilovala se už začátkem týdne poslankyně za Věci veřejné Karolína Peake.

Výzvu na obranu knih podepsal i Václav Havel

Minulý čtvrtek zveřejnil Svaz českých knihkupců a nakladatelů výzvu na obranu knih, kterou podepsalo přes 30 tisíc lidí. Mezi stovkami nakladatelů, učitelů, spisovatelů, překladatelů, knihovníků, studentů a zástupců mnoha dalších profesí jsou i podpisy Evy Kantůrkové, Zdeňka Svěráka, Petry Soukupové, Olgy Sommerové, Terezy Boučkové nebo Petry Hůlové. K výzvě na obranu knih se přidal také bývalý prezident republiky Václav Havel. Většina evropských zemí má na knihy sníženou sazbu DPH, Británie, Irsko a Norsko dokonce nulovou.

„Je to strašné“, reagoval publicista Alexandr Tomský na otázku, co se stane při zdražení knih. „Kniha, jako kulturní artefakt, je vždycky drahá, protože je jen na jedno čtení,“ uvedl. Od roku 2008 prodej knih klesá, knihy se zdražují a lidé čtou stále méně. Také Petr Gazdík s připravovanou peticí proti zvýšené DPH u knih souhlasí. Zároveň také zmiňuje příklad Slovenska, kde se knihy v 19procentní sazbě ocitly, nicméně po nějakém čase stát své rozhodnutí změnil a zařadil knihy zpět do 10procentní sazby.

Výzva na obranu knih:

Žádáme českou vládu a české poslance, aby dalším daňovým zatížením knih, novin a časopisů nebránili volnému toku informací a výměně myšlenek. Nedopusťme, aby se Česká republika svou kulturní politikou ocitla na periferii Evropy.

ODS se staví proti jakýmkoli výjimkám DPH

Proti jakýmkoliv výjimkám DPH se staví ODS, přestože i ona nakonec kývla na seznam Věcí veřejných. Na sobotu svolává do Prahy iniciativa ProAlt demonstraci proti připravovaným vládním reformám. Reformy, které připravuje koaliční kabinet ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, totiž podle názoru iniciativy zhorší životní úroveň většiny obyvatel České republiky. Vláda je podle organizátorů akce asociální a nekompetentní, navíc neřeší problémy, které působí globální ekonomický systém.

Vydáno pod