Senátoři napadli u Ústavního soudu zdanění solárních elektráren

Praha – Senátoři napadli u Ústavního soudu dodatečně zdanění výnosů ze solárních elektráren. Podle lidoveckého klubu tak chtějí zabránit arbitrážím, kterými hrozí provozovatelé elektráren. „K podání ústavní stížnosti nás vede obava, že Česká republika může v důsledku přijatého zákona čelit velkému počtu arbitráží a neodhadnutelným finančním náhradám,“ uvedl jeden z iniciátorů stížnosti, bývalý lidovecký předseda Jiří Čunek.

Pokud by prý ústavní soudci stížnost odmítli, tak by to byl významný argument v případě arbitráže. Opačný verdikt pak podle Čunka zabránil tomu, aby daňoví poplatníci platili za chyby zákonodárců. Podle dostupných informací jsou pod stížností kromě lidovců podepsáni také senátoři z ČSSD, Severočechů.cz a dva členové klubu TOP 09 a Starostové Jan Horník a Jaromír Štětina. 

Vláda chtěla zabránit zdražení elektřiny

Zdanění navrhla Nečasova vláda s cílem zabránit masivnímu zdražení elektřiny díky boomu solárních elektráren. Bez přijetí novely by podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) domácnosti a firmy zaplatily o 11,7 miliardy korun za rok více. Právě tuto sumu novela umožnila získat vládě na uhrazení příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů.

Novela počítá s tím, že zdaněna bude po tři roky elektřina ze slunečních elektráren, které byly uvedeny do provozu loni a předloni. Právě toto zpětné zdanění je jedním z napadených ustanovení novely. Podle autorů stížnosti zákon zachovává původní zákonné garance výkupní ceny, tedy zcela určitou návratností investice výrobce, ale jiným zásahem garantovanou cenu snižuje o výši odvodu.   

Senátoři napadli také zdanění bezplatných emisních povolenek po příští dva roky, z čehož si vláda slibuje získat 4,8 miliardy korun. Autorům stížnosti vadí, že poskytnutí povolenek je zpětně prohlášeno za dar, a tím včleněno do režimu daně darovací.