Drábek: Důchodová reforma je řešení na dalších 50 let

Praha - Reforma musí být. Pokud důchodový systém nezměníme, bude v něm chybět až čtvrtina peněz. To se domnívá ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, který přišel do včerejšího pořadu Hyde Park na ČT24 diskutovat o připravované penzijní reformě. Ta je terčem kritiky nejen levé strany politického spektra, ale také odborné veřejnosti, která negativně posuzuje naopak její přílišnou měkkost. Nicméně reforma je podle Drábka koncipována tak, aby byla řešením dlouhodobým. Případné nepokoje v souvislosti s jejím zavedením by považoval za neopodstatněné. Česká republika díky propracovanému systému sociální podpory totiž dlouhodobě vede statistiky, které potvrzují nejnižší míru chodoby ve světě.

Nová penzijní reforma si vysloužila nespokojené hlasy z mnoha stran. Jaromír Drábek potvrzuje, že kritika odborníků a kritika opozice a odborů jdou přesně proti sobě. „Odborníci říkají, že jsme reformu udělali moc měkkou a že měla existovat povinná účast v druhém pilíři. Naopak jak opozice, tak odbory říkají, že je reforma příliš tvrdá a narušuje průběžný systém.“ To dle názoru ministra jasně ukazuje, že reforma je ve své koncepci průsečíkem toho, co je možné a co je dlouhodobě udržitelné. „Kladu velký důraz na to, aby reforma byla přijatelná pro co nejširší politické spektrum,“ doplnil.

Sociálních nepokojů, které by důchodová reforma mohla přinést, se ale ministr Drábek nebojí. Je podle něj třeba připomenout, že český systém sociálních transferů a systém pomoci v hmotné nouzi se ve světovém měřítku nachází na špičkové úrovni. „Jsme zemí v Evropě, která má nejnižší míru chudoby. Náš sociální systém je velmi dobře nastaven,“ podotkl. Protesty ze strachu z chudoby by tak nebyly zcela oprávněné. „Pokud by měl někdo velmi těžce odnést zdražení jídla nebo bydlení, máme na to systém hmotné nouze…Ten  je propracovaný a laťka je nastavena skutečně velmi vysoko,“ doplnil Drábek.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Progresivní daň není řešení

Jako členům evropského hospodářského prostoru by zavedení progresivních daní podle Drábka nebylo řešení, zejména při současném stavu ekonomiky. Ve chvíli, kdy u nás existovala progresivní daň, bylo vidět, k čemu tato daň vede. „Motivuje ty, kteří jsou skutečně schopní, aby odcházeli do zahraničí,“ míní Drábek a dodává, že podle statistik se v roce 2006 právě tito lidé začali vracet, protože podmínky pro jejich život v Česku se změnily a začaly být srovnatelné s těmi v zahraničí.

Důchodová reforma počítá se zavedením tzv. druhého pilíře financování důchodů. Peníze tak nepůjdou jen z průběžného systému, ale z vlastního spoření a z vlastních fondů. Spoření v penzijních fondech bude dobrovolné, vstoupit do něj bude moci do konce roku 2012 kdokoliv, později už pouze lidé mladší 35 let. Pokud člověk během spoření zemře, stát mu peníze nevezme. Penzijní fondy budou nabízet čtyři typy spoření.

Lidé mění profese, trh se tomu musí přizpůsobit

To, že se jisté profese dají provozovat jen do určitého věku, se stává všeobecným problémem. „Dostali jsme se do stavu, kdy nelze spoléhat na jednoprofesní kariéru,“ domnívá se Drábek. „Vývoj společnosti je takový a nedá se zvrátit. Není možné spoléhat na to, že co člověk začal dělat v pětadvaceti letech, bude dělat až do důchodu,“ doplnil. 

Česká společnost tak nemá podle Drábka jinou možnost než tomuto fenoménu přizpůsobit vzdělávací systém a připravit se na situaci, při níž jedinec dvakrát nebo třikrát za život změní profesi. A jak podotkl ministr, je třeba tomu přizpůsobit podmínky na trhu práce. Zde se musí objevit více možností rekvalifikace a zdůraznit podpora míst vytvořených za účelem zaměstnání osob v předdůchodovém věku.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24
Vydáno pod