Děti dostanou možnost přispívat na důchod svých rodičů

Praha – Děti by měly dostat možnost přispívat ze svého sociálního pojištění jedno procento na důchod svých rodičů. Na dnešním jednání se na tom shodli ekonomičtí ministři vládní koalice. Krom toho se dohodli také na tom, že by se daň z přidané hodnoty mohla sjednotit už v posledním čtvrtletí letošního roku. Důchodová reforma, jejíž náklady má sjednocení daně krýt, se ovšem má podle plánů koalice rozjet až od roku 2013. Původně se počítalo s tím, že by se DPH mohla sjednotit v příštím roce.

Po zavedení mezigenerační solidarity v důchodech volaly především Věci veřejné, které prosazovaly vytvoření mezigeneračního fondu, díky kterému by bylo možné zvýhodnit rodiče, kteří vychovávají děti a zároveň pracují. Dnešní dohoda se jim zamlouvá. „Bylo by to tak, že tři procenta z odvodů by si mohli lidé přeposlat do penzijního fondu a jeden procentní bod ve prospěch svých rodičů,“ vysvětlil princip dohody premiér Petr Nečas (ODS). „Je to motivace k tomu, že rodiče více dětí by měli o něco vyšší penzi než ti bezdětní,“ dodává premiér.

Průměrný důchodce si polepší o pětistovku

„Při průměrné mzdě, která dneska osciluje kolem 23 tisíc korun měsíčně, při dvou dětech a při průměrném důchodu, který je dneska zhruba 10 500 korun, by to představovalo zvýšení zhruba o 500 korun měsíčně,“ popsal účinek příspěvku dětí na důchod rodičů Nečas.

Jednotná DPH už letos

První kroky směrem k důchodové reformě chce začít koalice podnikat už letos. Na reformu si především hodlá obstarat dostatek prostředků. Už koncem roku by se proto mohla sjednotit sazba DPH na 20 procentech. Všechny vybrané peníze by přitom měly jít podle Nečase výhradně na důchodovou reformu a do důchodového systému. „Ani koruna z těchto prostředků, které se vyberou navíc, nebude projedena, nebude utracena,“ zdůraznil premiér.

Náměstek ministra financí Petr Minčič připomněl, že peníze jsou v penzijním systému potřeba i bez reformy. Jen loni hospodařil důchodový účet s deficitem 35 miliard korun. Schodek vznikl kvůli tomu, že stát vybral méně na příspěvcích na důchodové pojištění od současných pracujících a jejich zaměstnavatelů, než kolik musel z průběžného systému vyplatit současným důchodcům. „Tento stav je neudržitelný, a i kdyby nebyly prováděny žádné reformy, tak tyto nůžky, které se rozvírají, je v zájmu českých veřejných financí přivřít,“ podtrhl Minčič.

Výjimky z jednotné sazby budí nevoli

Podle plánů koalice se má vyšší sazba DPH vztahovat na většinu zboží a služeb. Výjimek bude jen málo a měly by být přesně vyjmenovány v zákoně. Podle plánů ministrů půjde o mléko, brambory, chléb, ryby, zeleninu, dětskou mléčnou výživu, potraviny pro diabetiky a pro bezlepkovou dietu. Tyto vyjmenované potraviny by měly jako jediné zůstat v nižší – 10procentní – sazbě DPH.

Seznam výjimek se nelíbí například pěstitelům ovoce. Ti poukazují na to, že všude jinde v Evropě se k zelenině a ovoci přistupuje v otázkách daní jednotně. Předseda sněmovního klubu TOP 09 Petr Gazdík chce o výjimkách ještě v koalici jednat, myslí si, že by v navýšené sazbě mohly být všechny potraviny, naopak by viděl rád, aby v nižší sazbě daně zůstaly knihy a tištěná média. Na konečné podobě velké důchodové reformy se chce koalice domluvit začátkem března.

Regulace dobrovolného penzijního spoření bude mírnější

Náměstkyně ministra financí Klára Krolová:

„Třetí pilíř bude regulován méně než druhý. Bude mít neomezený počet investičních strategií.“

Ministerstvo financí dnes také navrhlo v souvislosti s důchodovou reformou uvolnit regulaci nynějšího dobrovolného penzijního spoření, které se stane třetím pilířem důchodového systému. Lidé mladší 35 let budou moci od roku 2013 dobrovolně převést tři procentní body ze svého sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností. Fondům spravujícím tato aktiva se totiž výrazně rozšíří investiční možnosti a nebudou povinny krýt případné ztráty z investic vlastním kapitálem. Nový (druhý) fondový pilíř bude podléhat přísnější regulaci.

Petr Nečas
Zdroj: ČT24