Hrdá upadla u Johna v nemilost, v čele pošty končí

Praha - Ministr vnitra Radek John odvolal generální ředitelku České pošty Marcelu Hrdou. Svou funkci přestane vykonávat k 28. únoru. Do té doby chce John vybrat nového generálního ředitele. Pokud to nestihne, poštu dočasně povede vrchní ředitel divize korporátní služby a řízení zdrojů Vladimír Měkota. Kandidátem na generálního ředitele by mohl být podle neoficiálních informací výkonný ředitel pošty pro rozvoj podnikání Miloslav Rut. Ten dříve vedl například českou pobočku Cisco nebo výrobce počítačů Foxconn.

Ministr Hrdé vytýká nekoncepčnost při tvorbě strategie pro další roky, postup při rušení pošt a podcenění přípravy na transformaci pošty ze státního podniku na akciovou společnost před chystanou liberalizací trhu. „Jsme nespokojeni s koncepcí rozvoje, která podle nás nezabezpečuje schopnost České pošty obstát v konkurenci,“ prohlásil John.

Hrdá dnes odvolání převzala, zdůraznila ale, že pošta pod jejím vedením dosáhla dobrých výsledků. „Jsem ráda, že nyní má Česká pošta za sebou velice úspěšný rok, v jehož průběhu se podařilo významně ušetřit v oblasti nákladů, rozpohybovat obchod a definovat dlouhodobou vizi České pošty. V roce 2010 jsme měli neočekávaně dobré výsledky, a to je ta nejlepší vizitka celého managementu,“ zdůraznila. Hlavním úkolem Hrdé v čele pošty bylo zabránit snižování jejích výnosů.

O výběr nového šéfa pošty se vnitro podělí s resortem financí

John chce, aby personální agentura co nejdříve zorganizovala výběrové řízení na nového generálního ředitele. Personální agentura potom vyhodnotí kandidáty a doporučí jejich pořadí výběrové komisi. Ta bude složena ze dvou zástupců ministerstva vnitra, jakožto zakladatele podniku, a dvou zástupců ministerstva financí, protože se zároveň připravuje transformace České pošty. V komisi má údajně zasednout mimo jiné náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček.

Hrdou do čela pošty na konci roku 2009 jmenoval ministr vnitra Martin Pecina (ČSSD). Před tím čtyři roky působila ve vrcholových pozicích ve společnosti Letiště Praha. Hrdá po nástupu obměnila vedení České pošty, do kterého přivedla manažery z Letiště Praha a ČSA. Letos plánovala propustit až 3 tisíce zaměstnanců státního podniku.

Ministr vnitra Radek John
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK